Marokkanen gaan voorlichting geven over Auschwitz

De circa dertig Marokkaanse oudere mannen uit Amsterdam-West die dit weekeinde het voormalige nazivernietigingskamp Auschwitz bezoeken, gaan daar de komende tijd voorlichting over geven aan de Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam....

ANP

Dat zei bestuurslid Abdel Betti van de werkgroep Marokkaanse Ouderen Uit Amsterdam-Slotervaart zaterdag. Die organisatie nam het initiatief voor de reis om de deelnemers meer bewust te laten worden van de gebeurtenissen in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo moeten zij deelgenoot worden van dit belangrijke onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.

De deelnemers aan de reis vervullen allemaal een prominente rol in de Marokaanse gemeenschap van Amsterdam-West. Onder hen zijn bijvoorbeeld imams en jongerenwerkers. Door hun sleutelpositie kunnen zij hun opgedane kennis en ervaringen gemakkelijk overbrengen op anderen.

De groep bezocht zaterdag Auschwitz I, het eerst gebouwde deel van het concentratiekamp. Daar kwamen 70.000 verzetsmensen en krijgsgevangenen om het leven.

Zondag gaan ze kijken in Auschwitz Birkenau met zijn gaskamers waar 1,1 miljoen mensen werden vermoord. De deelnemers zullen daar ook een krans leggen. Maandag keert het gezelschap terug naar Nederland.

Op verzoek van de werkgroep worden de reizigers begeleid door het Nederlands Auschwitz Comité. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Marokkaanse Nederlanders tijdens hun reis naar het zuiden van Polen hun godsdienstige plichten kunnen vervullen. Zo is het eten halal en is er tijd en ruimte om te bidden.

De belangstelling voor de reis was bijzonder groot. De organisatie ontving circa 250 aanmeldingen, terwijl er maar plaats was voor circa dertig man.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden