Marokkaanse voetballers voelen zich bedreigd
De Marokkaanse doelman van RKC Khalid Sinouh voelt zich niet langer veilig in de Nederlandse stadions. 'Straks gooien ze een schapenhoofd op het veld.'..
Een dag na de gewonnen bekerwedstrijd tegen Jong Feyenoord heeft RKC-doelman Khalid Sinouh nog moeite zijn mening te bepalen over de smakeloze verwensingen die hij de avond ervoor moest aanhoren op stadion Woudestein. Bovendien klonk onophoudelijk geitengeblaat als hij het spel hervatte.
'Ik voelde de haat en dat maakte me angstig. Ik dacht: dit moet niet uit de hand lopen. Wat ik niet naar m'n hoofd kreeg geslingerd: kankermoslim, terrorist, geitenneuker. Ik kijk inmiddels nergens meer van op, maar dit was diep triest. Gelukkig kwamen ze het veld niet op.'
Sinouh vermoedt dat de verhitte sfeer van de laatste dagen, na de moord op cineast Theo van Gogh, zich ook verplaatst naar de stadions. 'Weet jij veel wat volgt. Misschien gooien ze de volgende keer wel een schapenhoofd op het veld.
'Ik vermoed dat moslims het in het voetbal zwaar krijgen. Wij worden als de vijand gezien, terwijl ik me toch echt niet met terroristische activiteiten bezighoud. Maar mensen kunnen kennelijk niet scheiden, politiek en voetbal.'
Scheidsrechter Van Sichem vroeg de doelman woensdagavond of hij zoals de richtlijn van de KNVB voorschrijft maatregelen moest treffen, maar dat hoefde niet van Sinouh. 'Ik deed er misschien wat lacherig over, maar ik was wel bang, voelde me bedreigd. Ik wil in de toekomst niet onder politiebegeleiding het stadion verlaten. Dit schreeuwt om een signaal van de KNVB', zegt hij.
Henk Kesler, algemeen directeur van de KNVB, zegt eerst het rapport van de waarnemer af te wachten. Als deze melding maakt van het wangedrag van de Feyenoord-aanhang komt de openbare aanklager in het geweer. Daar hoeft geen staking van de scheidsrechter aan vooraf te zijn gegaan.
'Wij voelen een grote verantwoordelijkheid en zullen ook niet aarzelen stappen te ondernemen als daartoe aanleiding is', zegt Kesler. 'De KNVB wil een einde maken aan verloedering in de stadions.' Komende week dienen in Zeist twee strafzaken naar aanleiding van spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden.
Marokkaanse voetballers laten het er ondertussen niet bij zitten en ondernemen zelf actie. Zo zal Mohammed Allach, speler van eerstedivisieclub VVV, de komende dagen contact opnemen met VMBO-scholen en vragen of ze de Marokkaanse voetbalprofs welkom zijn om langs te komen en te discussin over de islam?
Zo gaat Allach graag te werk. Impulsief, met open vizier, louter het goede nastrevend. Anderhalf jaar geleden richtte hij de stichting Maroqui Stars op, die tot doel heeft Marokkaanse voetballers te betrekken bij sociaal maatschappelijke projecten.
Clinics heeft hij al vaak gegeven en volgend jaar zullen de Marokkaanse voetbalprofs zich inzetten voor gehandicapte landgenoten. Maar nu de stemming in het land verhardt en doelman Sinouh zich plotseling geconfronteerd ziet met supporters die hem voor 'geitenneuker' uitschelden zal er vooral moeten worden gepraat.
Allach: 'Het doet me pijn dat de tegenstellingen in de maatschappij nu ook de stadions bereiken. Voor Marokkanen is dit een dubbele belasting. Enerzijds voelen ook wij onbegrip voor de moord op Van Gogh en daarnaast richt de woede zich nu op ons.'
Gisteren hing Karim Touzani van FC Twente aan de lijn. Kan jij niet wat doen?, vroeg hij Allach. De 24-jarige prof was geschrokken van de plotselinge (verbale) woede richting allochtonen en vroeg zijn zeven jaar oudere collega om raad.
Touzani: 'Mensen moeten begrijpen dat wij ook balen van wat er is gebeurd. Onze naam mag niet worden verpest door individu. De islam staat juist voor vrede en liefde. Maar ik heb vertrouwen in de mensheid in Nederland. De mensen zijn slim genoeg om de boel niet verder te laten escaleren.'
Over dat laatste is Sinouh zo zeker nog niet. Wel voelde hij woensdagavond een triomfantelijk gevoel toen hij RKC in de strafschoppenserie naar de vierde ronde van het bekertoernooi loodste.
'Ik heb de supporters van Feyenoord niet geprovoceerd, maar dacht diep van binnen wel: nu pak ik jullie terug.'