'Marokkaanse rechters in zaak Staatsliedenbuurt omgekocht'

Er zijn sterke signalen dat Marokkaanse rechters zijn omgekocht in het proces waarbij Hamza B. tot twintig jaar cel is veroordeeld voor zijn rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. In ruil voor grote sommen geld zouden zij een relatief milde straf opleggen.

De rechtbank in Tanger waar Hamza B. berecht werd. Beeld anp

Het Openbaar Ministerie heeft dit voorjaar via het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn 'serieuze zorgen' overgebracht naar de collega's in Marokko.

Volgens Het Parool zouden de rechtbank en andere autoriteiten zijn omgekocht voor 180 duizend euro.

De zaak ligt gevoelig omdat het een van de grootste 'Nederlandse' processen is in Marokko. Om de Marokkaans-Nederlandse criminelen die naar Marokko vluchten toch te kunnen aanpakken, heeft het OM een verdrag gesloten met justitie in Marokko. Dit verdrag maakt mogelijk dat verdachten onder Marokkaans recht worden vervolgd en berecht. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd.

B. kreeg in december twintig jaar cel opgelegd, een lagere straf dan Adil A. en Anouar B., die van de rechtbank in Amsterdam levenslang kregen.
Hamza 'Chiepchiep' B. werd veroordeeld voor betrokkenheid bij de gewelddadige liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Motoragenten onder vuur
Bij deze schietpartij - waarbij werd geschoten met kalasjnikovs - vielen twee doden. Het beoogde slachtoffer, crimineel Benaouf A., kon wegkomen. Later namen de schutters ook nog twee motoragenten onder vuur. Er werden veel kogels teruggevonden in de woonwijk, onder meer in de muur van een babykamer.

B. vluchtte kort na de schietpartij naar Marokko. In de zomer van 2013 werd hij op verzoek van de Nederlandse autoriteiten gearresteerd in de havenstad Tanger. Hij wordt gezien als de chauffeur van de Audi van waaruit de schoten werden gelost.

De volgende zitting in het hoger beroep tegen B. is donderdag. De Marokkaanse advocaat Abdessamad Lemrabet probeert het hof nu te wraken, zodat de rechters van de zaak worden gehaald. Lemrabet staat twee agenten bij die zijn beschoten vanuit de auto die B. zou hebben bestuurd. Twee weken geleden is de 34-jarige Houssine Ait S. in Marokko aangehouden, een andere hoofdrolspeler uit het conflict. Hij wordt gezien als medestander van Benaouf A., het beoogde doelwit van de aanslag in de Staatsliedenbuurt.

Eerder werd al bekend dat de Marokkaanse rechter fouten heeft gemaakt in het vonnis van de Staatsliedenbuurtliquidaties. Hamza B. werd vlak voor Kerst in Marokko veroordeeld tot 20 jaar cel. In april kwam de officiële vertaling van het vonnis naar buiten. Daaruit blijkt dat de rechter de belangrijkste getuigenis, die van het beoogde slachtoffer Benaouf A., verkeerd citeert. Het Nederlandse OM heeft dit destijds ook aan de Marokkaanse autoriteiten gemeld.

Lees ook: Levenslang 'enige passende straf' in Staatsliedenliquidaties

Voor Adil A. (27) en Anouar B. (34) 'is geen plaats meer in de maatschappij'. Met buitensporig geweld hebben ze zich schuldig gemaakt aan een dubbele moord en een drievoudige poging tot moord. Door met kalasjnikovs te schieten op motoragenten hebben ze bovendien minachting getoond voor de rechtsstaat. Een levenslange celstraf is daarom de enige passende straf, vindt de rechtbank.

Lees ook: Wie zijn deze criminelen?

Onder de hoofdverdachten waar de rechter vandaag over oordeelt, is ook Adil A. (27). Hij staat mede symbool voor een nieuwe generatie criminelen waarop justitie nauwelijks vat krijgt. Hoe kan dat? Lees het hier (+).

Anouar B., Bénédicte Ficq (advocaat van Adil A.), Adil A., Stefan S. en Femke van Baarlen (advocaat van Stefan S.). Beeld anp

'Geruchten'

Hamza's advocaat Gabriel Meijers denkt dat het 'zeer onwaarschijnlijk' is dat er sprake is van omkoping. 'Deze geruchten zingen al langer rond, telkens in een andere vorm, maar allemaal afkomstig van Hamza's ex-zwager Abdelkhaliq Belhaj. Ik heb die signalen zelf nooit gekregen.'

Meijers kent ook de inhoud niet van de brief die het OM naar Marokko heeft gestuurd. 'Van een onderzoek kan geen sprake zijn. De zaak is overgedragen aan Marokko en dat brengt met zich mee dat je niks mag onderzoeken. Je kunt hooguit een klacht overbrengen via de ambassade.'

De advocaat vreest dat de geruchten het hoger beroep, dat waarschijnlijk aanstaande donderdag dient, negatief zullen beïnvloeden. 'De enige manier voor het hof om de geruchten te ontkrachten, is om mijn cliënt levenslang te geven.'

De rechtbank in Tanger Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.