Marokkaanse politie arresteert leider van Rif-protest

De Marokkaanse politie heeft hem alsnog te pakken gekregen: Nasser Zafzafi, leider van de demonstraties voor betere leefomstandigheden in de Rif (Noord-Marokko). Minstens twintig andere kopstukken van de protesten werden dit weekend gearresteerd. Op deze manier proberen de Marokkaanse autoriteiten de protesten, die al een half jaar aan de gang zijn, de kop in te drukken.

Protestleider Nasser Zafzafi bij een uitkijkpunt in de Noord-Marokkaanse stad Al Hoceima.Beeld Youssef Tassouli

Al maandenlang is het onrustig in de Rif. De bewoners protesteren, omdat ze zich voelen achtergesteld bij de rest van Marokko. Ze klagen over de corruptie die hen verhindert zich omhoog te werken. Ook eisen ze een betere gezondheidszorg, met onder andere een ziekenhuis voor de vele kankerpatiënten in de regio. En een universiteit, zodat jongeren kunnen gaan studeren. Nu is de werkloosheid in de regio ontmoedigend hoog.

Zafzafi, een man van het volk

'Het leven hier is een ramp', zei Zafzafi februari dit jaar in een interview met de Volkskrant. 'We leven in armoede en worden onderdrukt. We hebben geen rechten, er is geen werk en de gezondheidszorg is ondermaats.'

Nasser Zafzafi (39) groeide bij de protesten in Al Hoceima uit tot de leidende figuur. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte maandagochtend in diverse Marokkaanse media bekend dat hij was gearresteerd. De politie was naar hem op jacht sinds Zafzafi tijdens het vrijdagse gebed in een moskee in Al Hoceima in woede ontstak tegenover de imam. De voorganger zou kritiek hebben gehad op de protesten tegen de Marokkaanse staat. Midden in de moskee ging de protestleider tekeer: 'Zijn de moskeeën van God, of van de Makhzen (het staatsapparaat)?'

De minister van Religieuze Zaken sprak van een ernstig delict en een actie zonder precedent. Het Openbaar Ministerie vaardigde onmiddellijk een arrestatiebevel af tegen Zafzafi, 'vanwege de inbreuk op de vrijheid van godsdienst'.

Honderden aanhangers voorkwamen vrijdag echter dat de politie Zafzafi te pakken kreeg. Toen de politie optrok naar het huis van de protestleider, vormden ze een kordon en bekogelden de politie met stenen. Vanaf het dak riep Zafzafi zijn volgelingen op de strijd vreedzaam voort te zetten. Uiteindelijk wist hij te ontkomen.

De Marokkaanse autoriteiten reageerden met de arrestatie van minstens twintig activisten vrijdagnacht. Zij zouden volgens een communiqué de binnenlandse veiligheid in gevaar hebben gebracht. Ook zouden de activisten 'geld uit het buitenland hebben ontvangen om propaganda te voeren die de eenheid van de staat bedreigt en de loyaliteit van de burgers aan de staat doet wankelen'.

De beschuldiging van financiering uit het buitenland werd al eerder geuit door de Marokkaanse premier Saad Eddine El Othmani. 'Als we die redenering volgen, zouden alle Riffijnen achter de tralies zitten', zei Zafzafi erover. 'De Rif overleeft dankzij het geld van emigranten.' Veel mensen uit het verarmde gebied zijn naar Europa getrokken. Ook de meeste Marokkaanse Nederlanders hebben wortels in de Rif.

El Othmani zei in één adem dat Zafzafi en de zijnen uit waren op de onafhankelijkheid. Zelf ontkennen ze dat. Uit woede om de uitspraken van de premier organiseerden ze in mei een manifestatie onder het lemma: 'Zijn jullie een regering of een boevenbende?'

De regering van Marokko probeert uit alle macht de protesten in de Rif te stoppen: met de schrobberingen van de premier, met machtsvertoon en met beloften. Een delegatie van zeven ministers kwam vorige week naar Al Hoceima en beloofde te investeren in de regio, in totaal 900 miljoen euro. Zo komt er extra geld voor leraren, voor schoolgebouwen en ook voor uitbreiding van de - al bestaande - faculteit voor hoger onderwijs. Ook zou het ziekenhuis een afdeling oncologie krijgen.

Het mocht niet baten. Zafzafi liet weten de beloften niet te geloven. En na de arrestatiegolf van dit weekend zijn de protesten weer opgelaaid. Op zondagavond waren er in steden in heel Marokko, waaronder in Rabat en Casablanca, sit-ins uit solidariteit met de opgepakte activisten. In Al Hoceima kondigden de demonstranten aan dat ze zullen blijven protesteren tot hun eisen worden ingewilligd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden