Marokkaanse koning levert deel macht in

Koning Mohammed VI zal volgens de ontwerptekst van de vrijdag gepresenteerde nieuwe grondwet niet langer 'heilig', maar slechts 'onschendbaar' zijn. Bovendien verliest hij veel van zijn feitelijke regeringsmacht die wordt overgeheveld naar de Marokkaanse premier.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Wel blijft Mohammed VI aanvoerder van de strijdkrachten en 'leider van de gelovigen' in Marokko, dat in de nieuwe grondwet zal worden aangeduid als een 'moslimstaat'.

De koning maakte de grondwetswijzigingen vrijdagavond bekend in een toespraak vanuit zijn paleis in Rabat. Aanleiding voor de hervormingen waren een reeks grote betogingen die begonnen op 20 februari. Duizenden betogers gingen de straat op om te demonstreren tegen de regering en de wijdverbreide corruptie.

Hoewel de protesten niet het grootschalige karakter hadden als elders in de Arabische wereld, besloot Mohammed VI in een poging revoltes als in Tunesië en Egypte voor te zijn, een commissie voor de hervormingen van de grondwet in te stellen. Activisten waren sceptisch. Zij meenden dat de macht van het vierhonderd jaar oude koningshuis, dat een lange geschiedenis van weinig betekenisvolle hervormingen kent, niet zou afnemen.

Maar bij de presentatie van de nieuwe constitutie bleek vrijdag dat Mohammed VI wel degelijk een deel van zijn macht inlevert. Zo zal de premier voortaan ministers weg mogen sturen, een bevoegdheid die voorheen alleen voorbehouden was aan de koning. Bovendien mag de premier voorstellen om het parlement te ontbinden, al is daar nog wel toestemming van de koning voor nodig.

De rechterlijke macht, die volgens critici niet helemaal onafhankelijk zou zijn, wordt voortaan bestuurd door een raad van rechters en het hoofd van de nationale mensenrechtenraad.

Op 1 juli mogen de Marokkanen zich in een referendum uitspreken over de tekst van de nieuwe grondwet.

Ten eerste pagina's 4 en 5

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden