Marokkaanse jeugd voelt niets voor politieke show

Maagdelijk schoon is het Marokkaanse jongerencentrum Opportuna in Slotervaart/Overtoomse Veld. Er is zo goed gepoetst, dat er zelfs geen jeugd meer te vinden is in de soos....

Veel verder dan een aai over de bol voor een jochie komt hij niet. Terwijl de regeringsleider binnen is, staan de kinderen buiten met hun neus tegen de ramen gedrukt. Of ze vergapen zich aan de dikke Mercedessen in de stoet, waarvan ook minister Van Boxtel van Integratiebeleid deel uitmaakt. De politie maant de jeugd ruim baan te maken voor de wagens.

De jongeren vinden 'het wel wat hebben' dat de minister-president langskomt. 'Interessant. Wim Kok zien we vaker, maar deze minister-president niet.' Maar als een man het opneemt voor de jongeren en roept dat de minister-president niet de echte vertegenwoordigers van de buurt te spreken krijgt, zegt een Marokkaanse jongen: 'Ik hoef die flikker uit Marokko helemaal niet te spreken.'

Hij en zijn maten storen zich aan de onafzienbare sliert fotografen, camerateams, journalisten en bobo's die achter de hoogwaardigheidsbekleder aanrennen. De jongeren kunnen hun weerzin nauwelijks onderdrukken. Journalisten die hen wat vragen, worden afgebekt. Ze willen zich niet lenen voor deze show. Het roept een déjà vu op. Er is in deze wijk te veel gebeurd, zo lijkt het. De verlammende clichés zijn onuitwisbaar in de geheugens van de Marokkaanse jongeren gekerfd.

In de raadzaal van het stadsdeelkantoor wordt Youssoufi toegesproken door één van de Marokkaanse vaders die sinds de incidenten 's avonds de straten bewaken. 'Dit is het succes dat de Nederlandse overheid aan de Marokkaanse minister-president wil laten zien', zegt een man na afloop. 'Maar nog elke week vliegt er hier een auto in de fik'. De oplossingen zijn louter repressief van aard, meent een ander. 'Er zijn camera's, er is meer politie en de vaders letten op. Maar er wordt niet naar de oorzaken gekeken.'

Toch is het heel wat dat voor het eerst een Marokkaanse minister-president naar Nederland komt', zegt A. Madani, een actieve bewoner. Tot voor kort moesten de mannen van de eerste generatie niets hebben van de Marokkaanse overheid die probeerde grip te houden op migranten in Europa.

Wellicht creëert het bezoekopeningen, menen de oudere aanwezigen. Nu kunnen er misschien afspraken worden gemaakt over prangende zaken als familierecht, vervoersproblemen in de zomer als men op vakantie gaat naarMarokko, of remigratieproblemen.

Het is alleen de vraag of de minister-president daarvoor naar de jongerensoos in Overtoomse Veld moest komen. 'Aandacht voor deze wijk is goed. Maar dit leidt tot niets', zegt M. Mejatti van GroenLinks in de deelraad.

'In mei was hier al de Marokkaanse minister van Justitie, nu de minister-president. Ik voel me net een aap. De Haagse ambtenaren, de minister, de pers en de Marokkaanse minister-president komen hier niet praten, ze komen alleen maar naar ons kijken. En dat voelen de jongeren haarfijn aan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden