Marokkaanse geweldpleger vaak zelf thuis mishandeld

Jonge Marokkaanse geweldplegers zijn vaak zelf als kind mishandeld door hun ouders. Dat blijkt uit Tilburgs onderzoek dat binnenkort wordt gepubliceerd in het vakblad European Journal of Criminology.

AMSTERDAM - Marokkaanse jongens krijgen thuis drie keer zo vaak als autochtone jongens te maken met fysieke mishandeling. De kindermishandeling is volgens de onderzoekers een belangrijke reden dat jonge Marokkanen zo zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitsstatistieken.


Psychologen Esmah Lahlah en Leontien van der Knaap en forensisch-psycholoog Stefan Bogaerts bevroegen voor hun studie bijna vijfhonderd Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten. Van de Nederlandse jongens kreeg een op de vijf ooit te maken met grof huiselijk geweld zoals in elkaar geslagen of op de grond gegooid worden; bij de Marokkaanse jongens was dat een op de drie. Haast de helft was ooit getuige van fysiek geweld tussen de ouders; bij de Nederlandse jongens was dat minder dan een op de vijf.


Ook zijn Marokkaanse jongens opvallend vaak slachtoffer van seksueel geweld. Liefst 17 procent van de door Lahlah en collega's bevraagde Marokkanen had wel eens te maken gehad met (lichamelijk) seksueel geweld; bij Nederlandse jongens is dat 5 procent.


De oorzaken voor het thuisgeweld zijn volgens de onderzoekers complex: grotere gezinnen, een lagere sociaal-economische status, meer werkloosheid en lagere opleiding van de ouders. 'Het lijkt dat er in deze gezinnen meer stressoren zijn, waardoor er meer zorgen zijn en meer mishandeling voorkomt', zegt Lahlah.


Eerder onderzoek wijst uit dat mishandelde kinderen meer kans hebben om later zelf geweldpleger te worden. Kindermishandeling verklaart volgens de onderzoekers de helft van de kans op geweldpleging door Marokkanen later. 'Het is zeker niet de enige reden', zegt Lahlah. 'Maar van alle factoren die we meenemen, hebben de emotionele band met de ouders en kindermishandeling de grootste invloed op de jeugdcriminaliteit.'


Ook bij Nederlandse jongens vond het team een duidelijk verband tussen kindermishandeling en geweldpleging later. Maar bij Marokkaanse jongens is dat verband sterker en komt ook nog eens meer huiselijk geweld voor - met als gevolg meer geweldsdelicten later. In Lahlahs onderzoek gaven de Nederlandse jongens aan het afgelopen jaar bij gemiddeld 0,79 geweldsincidenten betrokken te zijn geweest. Bij Marokkaanse jongens was dat twee keer zo hoog: 1,82 incidenten.


In Utrecht spreekt gedragswetenschapper Gonneke Stevens, zelf niet betrokken bij de Tilburgse studie, van een 'erg interessant onderzoek met opvallende bevindingen'. 'Criminaliteit bij Marokkaanse jongens is een meervoudig probleem waaraan meervoudige oorzaken ten grondslag liggen', zegt Stevens. 'En zij maken aannemelijk dat huiselijk geweld daarin een belangrijke rol speelt. Ik ken geen eerder onderzoek dat hiernaar kijkt.'


Volgens Lahlah is het in elk geval hoog tijd dat hulpverleners en strafrechtdeskundigen beseffen dat gewelddadige Marokkaanse jongens vaak zelf getraumatiseerd zijn. 'Als je alleen maar kijkt naar daders en in je beoordeling niet meeneemt dat we ook iets moeten doen aan de traumatisering van de kinderen, dan blijven we tegen dezelfde problemen aan lopen.'


Pagina 10-11: 'Die jongens vertellen me dat ze geen pijn meer voelen'


Pagina 27: commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden