‘Marokkaanse Diamant-jeugd jaagt opnieuw bewoners weg’

Opnieuw dreigt een echtpaar de Amsterdamse Diamantbuurt te moeten verlaten wegens aanhoudende terreur door Marokkaanse jongeren. Dit verklaarde dinsdag Emile Jaensch, voorzitter van het stadsdeel Oud-Zuid na afloop van het spoedberaad met zijn collega’s van de dertien overige stadsdelen en burgemeester Cohen....

Het echtpaar, twee homoseksuelen, wordt al geruime tijd thuis en op straat lastiggevallen. Hetzelfde geldt voor de joodse bewoner van de Diamantbuurt, bij wie eerder deze maand een doos met vuurwerk naar binnen werd gegooid. De man wordt op straat met antisemitische leuzen achtervolgd.

‘Stuitend’, noemde Jaensch de intimidatie. Hij erkent dat de overheid vrijwel machteloos staat. ‘Helaas hebben we geen pasklaar antwoord op de groeiende intolerantie in dit deel van de stad.’ Onderzocht gaat worden of in andere stadsdelen eveneens sprake is toenemende discriminatie.

Minister Donner van Justitie maakte dinsdagmiddag bekend dat hij voor de komende twee jaar vijf miljoen euro ter beschikking stelt aan de vier grote steden om de Marokkaanse jeugd op het rechte spoor te houden.

Amsterdam kan het geld goed gebruiken, want volgens burgemeester Cohen is er in de hoofdstad sinds een maand sprake van nieuwe onrust. Zo worden dagelijks in de hele stad autoruiten vernield.

‘Er zijn maar een paar kleine dingen nodig om het tot een uitbarsting te laten komen’, aldus Cohen. Een duidelijke verklaring voor de onrust heeft hij niet, al vermoedt hij dat het strenge politie-optreden bij sommige jeugdgroepen irritatie en onlust heeft opgewekt. ‘De politie wijkt echter niet’, zo onderstreepte Cohen herhaaldelijk.

De dood vorige week van een 17-jarige Marokkaan die met zijn scooter op de vlucht was voor een agent in burger en daarbij tegen een lantaarnpaal reed, was zo’n incident dat ternauwernood in de hand kon worden gehouden door eendrachtig optreden van politie, stadsdeel Slotervaart en buurtbewoners.

Een jaar geleden leidde de dood van een tasjesdief ook bijna tot een volksoproer en in de Diamantbuurt wordt het verongelukken van een 18-jarige autodief vorig jaar november door sommige bewoners nog steeds de politie in de schoenen geschoven.

De overlast, niet uitsluitend, maar voor een groot deel veroorzaakt door jeugd van Marokkaanse orgine, is volgens de burgemeester extra lastig te bestrijden vanwege de aanwezigheid van ‘een groep van minstens honderd geestelijk- en gedragsgestoorden’. Er zijn vooralsnog te weinig opvangmogelijkheden om deze groep ernstige overlastplegers van straat te halen. Dit betekent, zo moest Cohen toegeven, dat deze jongens voorlopig vrij spel hebben en de politie haar handen vol heeft aan het in de gaten houden van de met naam en toenaam bekende personen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden