Nieuws Ontslagen ambassademedewerker

Marokkaanse ambassade weigert vonnis Nederlandse rechter uit te voeren

Een medewerker van de Marokkaanse ambassade in Den Haag krijgt geld na zijn onterechte ontslag, heeft de rechter bepaald. Diplomatieke onschendbaarheid leek geen rol te spelen, maar nu het vonnis negatief voor Marokko uitpakt, lijkt Rabat zich daar alsnog op te willen beroepen. En dat kan niet, zegt het gerechtshof.

F.: ‘Ik kan nergens terecht, terwijl mij onrecht wordt aangedaan. Zo’n ambassade kan gewoon met je doen wat ze willen.’ Beeld Arie Kievit

Hoewel de Nederlandse rechter het heeft bevolen, weigert de Marokkaanse ambassade in Den Haag tot nu toe het salaris van een onterecht ontslagen medewerker uit te betalen. De ambassade beroept zich naar eigen zeggen niet op diplomatieke onschendbaarheid, maar laat de autoriteiten in Rabat beslissen of ze het vonnis moet volgen. Juristen vermoeden dat de ontslagen medewerker kan fluiten naar zijn geld.

De ambassade heeft drie jaar lang geprocedeerd tegen de 45-jarige M. F., die zijn ontslag op staande voet in 2015 aanvocht. Vorige maand stelde het Gerechtshof Den Haag de medewerker in het gelijk. Volgens het vonnis moet de ambassade hem weer in dienst nemen en drie jaar achterstallig loon betalen plus een boete van 50 procent.

Maar de advocaat van M. F., Nawid Fakiri, vreest dat de ambassade helemaal niets gaat betalen en zich alsnog op diplomatieke onschendbaarheid beroept. Op 4 juli ontving hij een e-mail van de raadsman van het koninkrijk Marokko met daarin de woorden: ‘Cliënt geeft aan dat zij geen gehoor zullen geven aan de uitspraak. Verder ziet cliënt de zaak niet voor zich.’

De kwestie doet denken aan de Russische diplomaat die in 2013 zijn kinderen mishandelde, maar niet aangepakt kon worden door Nederlandse autoriteiten vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid.

Formeel had ook de Marokkaanse ambassade niet hoeven meedoen aan de rechtszaak die F. had aangespannen, omdat de post volgens het Verdrag van Wenen immuniteit geniet. Diplomaten en ambassades hoeven zich nooit te verantwoorden voor een rechter in hun gastland. De immuniteitsregel voorkomt ook dat Nederlandse diplomaten in landen als Saoedi-Arabië veroordeeld kunnen worden tot stokslagen of andere straffen.

M. F. In Den Haag. Beeld Arie Kievit

Rabat beslist

Maar volgens de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag, Abdelouahab Bellouki, is in dit geval expres geen beroep gedaan op onschendbaarheid omdat de post ‘zo veel mogelijk de Nederlandse regels wil volgen’. F. heeft weliswaar een Marokkaans paspoort, maar beschikt over een Nederlands arbeidscontract en woont al sinds 1998 in Nederland.

De topdiplomaat wijst erop dat het niet aan hem is het vonnis uit te voeren. ‘Wij willen deze zaak het liefste zo snel mogelijk oplossen. Maar ik kan dat niet doen. Rabat moet een besluit nemen’, zegt de ambassadeur. Juristen van het koninkrijk overwegen nog om in cassatie te gaan. Rechters bezien de zaak dan niet meer inhoudelijk, maar kijken of de wet goed is toegepast.

De kans dat de ambassade zich nog op immuniteit kan beroepen is klein. Volgens het Gerechtshof Den Haag hebben zowel de ambassade als het koninkrijk Marokko bij het begin van de zaak geen beroep gedaan op immuniteit en kan dat in de loop van het proces niet alsnog gebeuren, ook niet in geval van cassatie.

Deurwaarder

Wat als het koninkrijk Marokko het vonnis naast zich neerlegt? ‘Als de rechtbank oordeelt, moet het vonnis uitgevoerd worden’, vindt het gerechtshof. ‘Het maakt dan niet meer uit of je de bakker om de hoek bent of een ambassade. Als een partij tegenwerkt, kan een deurwaarder ingeschakeld worden’, aldus een woordvoerder.

Een loonbetaling afdwingen van een ambassade wordt lastig, zegt hoogleraar Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam. ‘Bij een Nederlandse werkgever kun je om je geld te krijgen beslag laten leggen op gebouwen of desnoods de auto van de directeur.’ Maar in dit geval voorkomen diplomatieke afspraken dat bijvoorbeeld de auto van de ambassadeur in beslag wordt genomen. Verhulp: ‘Dat gaat niet gebeuren.’

De ambassadeur verwacht dat Rabat binnen afzienbare tijd – misschien na de zomer – met een antwoord komt ‘over de wijze waarop het vonnis wordt uitgevoerd’. F.’s advocaat heeft er weinig vertrouwen meer in. Via een kort geding hoopt hij een dwangsom te kunnen opleggen aan de ambassade voor elke dag dat ze zijn cliënt niet weer in dienst nemen en betalen.

Arbeidsrechtexperts wijzen erop dat F. nog kan proberen zijn recht te halen bij de Marokkaanse rechter. Maar bij de rechtbank in Rabat krijg F. naar eigen zeggen te horen dat deze zaak hun specialiteit niet is en dat hij zich moet wenden tot een Nederlandse rechter. F.: ‘Ik kan nergens terecht, terwijl mij onrecht wordt aangedaan. Zo’n ambassade kan gewoon met je doen wat ze willen.’

M. F. over de ontslagzaak: ‘Geldt de wet niet voor mijn werkgever?’

Ontslag na zestien jaar trouwe dienst: ‘M. F.’ vraagt zich af wat erachter zit. Hij wil zijn recht. ‘Desnoods ga ik in hongerstaking.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden