Marokkaans wetboek in Nederlands

Bij de Nijmeegse juridische uitgeverij Ars Aequi is maandag een herziene, Nederlandstalige versie van de Mudawwana verschenen, het Marokkaanse wetboek voor familie- en erfrecht....

Van onze verslaggever

Het nieuwe familiestatuut leidde tot grote vreugde bij organisaties voor vrouwenrechten in het land. De Mudawwana is ook van belang voor Marokkanen die in Nederland wonen. Al zijn ze genaturaliseerd tot Nederlander, ze blijven Marokkaans staatsburger en hebben zich in het land te voegen naar het familierecht.

Dat veroorzaakte bijvoorbeeld problemen omdat een Nederlandse echtscheiding door Marokko niet werd erkend, en vrouwen die naar Marokko reisden daar voor bigamie vervolgd konden worden.

Volgens de nieuwe regels mag een vrouw wel zelfstandig een echtscheiding aanvragen, en mogen mannen niet langer meer dan een vrouw trouwen.

In het boek is voor het eerst aandacht voor familierecht in internationaal perspectief.

Nederlands-Marokkaanse vrouwen die door hun man worden 'gedumpt' in Marokko (achtergelaten zonder paspoort) kunnen nu uit eigen beweging een echtscheiding aanvragen.

Het herziene wetboek voor familie- en erfrecht is volgens de uitgever op veel plaatsen een compromis tussen religieuze conservatieven enerzijds en modernisten en feministen anderzijds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden