Marmer

En nu maar hopen en bidden dat Johan Cruijff inderdaad een gerechtelijke procedure tegen Barcelona-voorzitter Nunez begint. Dat alle drek komt bovendrijven....

MARCEL VAN LIESHOUT

Van die fameuze persconferentie van Nunez van zondagavond was op de Nederlandse tv, ergerlijk genoeg, geen enkel beeld te zien. Verwachtingsvol zap ik sindsdien alle sportrubrieken af om geen spat te missen van de heerlijke ruzie in de Catalaanse hoofdstad. Niets. Niente. Nada.

Nu weet ik wel dat er in Rome iets niet onbelangrijks te gebeuren staat en normaal gesproken kan ik in dit soort dagen geen genoeg krijgen van sportverslaggevers die naar de nachtrust van voetballers informeren (dank u, de mijne is uitstekend en wat je tekort komt kun je tegenwoordig aardig inhalen tijdens Europa Cup-finales), maar de stilte rond Cruijff is onverdraaglijk.

Hèt verhaal ligt niet in Rome, maar in Barcelona. Of in Andorra.

Dus: we staan de voetbalpers nog één dagje Rome toe, we gunnen die verslaggevers nog één gezellig nachtelijk samenzijn met Erica Terpstra, Karin Bloemen, Youp van 't Hek, Ron Brandsteder en René Froger - de zanger Gordon moet dit jaar om begrijpelijke redenen verstek laten gaan - en we zijn ook niet te beroerd een beetje mee te denken over gespreksstof om de tijd, zendtijd en pagina's te vullen:

'Een mooier afscheid had je je niet kunnen wensen hè, Edgar?'

'Het grote Ajax van de jaren zeventig won er drie op een rij, Louis. Nog één hè?'

'Jari. Ongelooflijk. Een Fin die de Europa Cup-finale beslist! Hoe kan dat?'

'Hoe moeilijk is het, Marc, om zo'n feest vanaf de tribune te moeten meemaken?'

'Patrick, Patrick! Beschrijf je gevoelens eens, na zo'n moeilijke periode.'

Maar vanaf donderdag moet het afgelopen zijn en wacht het èchte werk. Hup, met z'n allen naar Barcelona toe en spitten! Me dunkt, voorafgaande aan die rechtszaak van Cruijff tegen Nunez wacht er nog veel dankbaar werk. Ter toelichting op het ontslag van Cruijff gaf Nunez zondagavond even persklare als onbegrijpelijke teksten af, ten teken dat er tussen de voorzitter en de trainer in die acht jaar tijd wel degelijk iets synthetisch is ontstaan.

Wat stond er in dat heerlijke verhaal in deze krant van maandag? Nunez beschuldigt Cruijff ervan dat hij vice-voorzitter Gaspart heeft 'bedreigd'. Dat Cruijff 'de doden heeft beledigd'. Dat Cruijff van zijn kleedkamer 'een verkoopkantoor' heeft gemaakt. Dat Cruijff informatie verkoopt aan de pers en dat hij zich laat betalen door politieke partijen. En vooral: dat Cruijff amper in het stadion te vinden was, druk als hij was met het verkopen van 'appartementen in Andorra.'

Allemachtig, Andorra. En ik al die jaren maar gedacht hebben, gevoed door de sportpers en die anti-rookcampagnes rondom Cruijff, dat hij steeds noordwaarts ging om te skiën en frisse lucht te snuiven. Lolly's! Worden die in Andorra tax-free verkocht? Busquets! Die rare snuiter in het doel van Barcelona die Cruijff altijd maar weer opstelde. Is dat soms een Andorraan? Waarom draagt die man altijd een lange broek? Altijd voorbereid op snijdende bergwinden?

Andorra. Al dagenlang spookt de naam van dit dwergstaatje door mijn hoofd. Is die varkensfokkerij van Cruijff indertijd wel ècht failliet gegaan of is er via belastingtrucs geld gesluisd naar de bergen? Nòg achterdochtiger werd ik toen broer Hennie Cruijff gisteren in deze krant vertelde dat Johan wel eens een verbond zou kunnen sluiten met de 'marmerkoning' Llaurado die graag Nunez van zijn troon wil stoten.

Marmer? Dat kille, harde, maar o zo dure goedje? Wordt dat soms in of bij Andorra gewonnen? Doet Nunez, rijk geworden als bouwer, alleen in zandsteen? Misschien zie ik spoken, maar even spitten en we hebben in de sportwereld een marmergate. Mooi afscheidsklusje voor Ben de Graaf.

Marcel van Lieshout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden