Marleen Barth voert PvdA-lijst Senaat aan

AMSTERDAM - Marleen Barth gaat de lijst aanvoeren van de Partij van de Arbeid voor de Eerste Kamer. De PvdA-leden hebben haar gekozen uit vier kandidaten. Dat heeft partijvoorzitter Lilianne Ploumen vrijdag op het partijkantoor in Amsterdam bekendgemaakt.

Beeld anp

Naast oud-Tweede Kamerlid Barth waren ook Kim Putters, Steven de Waal en Jan Hamming in de race voor de plek. Na drie stemrondes had Barth een absolute meerderheid van 51,6 procent met 7774 stemmen. Kim Putters, nu al Eerste Kamerlid, werd tweede met 48,4 procent (7285 stemmen).

Moeite
Van de leden hebben er 15.278 de moeite genomen om hun stem uit te brengen. Dat is een opkomst van bijna 28 procent, bijna twee keer zoveel als de 15 procent die volgens de statuten nodig is. Ploumen sprak van 'een feest voor de partijdemocratie.'

Het congres van de PvdA eind januari moet de voordracht van Barth en de andere kandidaten voor de Eerste Kamer nog bekrachtigen. De Eerste Kamerleden worden in mei volgend jaar gekozen door de nieuwe leden van de Provinciale Staten.

Groot belang
PvdA-leider Job Cohen wees vrijdag nog eens op het grote belang van de komende provinciale verkiezingen op 2 maart. Een goede uitslag voor de sociaaldemocraten zal leiden tot meer zetels in de Eerste Kamer. Op het spel staat of het kabinet van VVD en CDA, met gedoogpartner PVV, in de senaat net als in de Tweede Kamer ook een meerderheid haalt.

De PvdA heeft nu veertien van de 75 zetels in de Eerste Kamer. VVD (14) en CDA (21) hebben er samen 35. De PVV doet in maart voor het eerst mee met de provinciale verkiezingen en kan daarna ook in de Eerste Kamer komen.

Tot in de tenen
Barth is 'tot in de tenen gemotiveerd' om de waarden van de PvdA over het voetlicht te brengen bij de kiezers. 'Nederland kan niet zonder een sterke Partij van de Arbeid', zei ze vrijdag in Amsterdam vlak na haar verkiezing tot lijsttrekker van haar partij voor de Eerste Kamer.

Barth gaat volop meedoen met de campagnes van haar partij voor de verkiezingen van de Provinciale Staten, die op 2 maart 2011 plaatshebben. De nieuwe statenleden in alle provincies kiezen daarna de 75 Eerste Kamerleden. 'De rol van de Eerste Kamer wordt zo ontzettend belangrijk nu', zei Barth. Ze doelt daarbij op de meerderheden die de regeringspartijen VVD en CDA mogelijk gaan halen met gedoogpartij PVV, die voor het eerst meedoet.

Tweede Kamer
De 46-jarige Barth is getrouwd met burgemeester Jan Hoekema (D66) van Wassenaar en zat van 1998 tot 2002 in de Tweede Kamer. De zeven jaar daarvoor was ze journalist bij Trouw. Toen ze door het grote verlies van de PvdA niet meer werd herkozen, werkte ze als zelfstandig consultant.

In 2003 trad Barth, geboren in Den Helder, toe tot de Provinciale Staten van Noord-Holland. Vanaf 2005 was ze drie jaar voorzitter van de Onderwijsbond CNV en sinds 2008 is ze voorzitter van de brancheorganisatie GGZ Nederland. Daarnaast heeft ze tal van vrijwilligersfuncties, zoals bij De Zonnebloem.

Terug
Barth stelt dat ze een bestaan buiten de politiek heeft opgebouwd maar nu toch wil terugkeren, omdat ze vindt dat de PvdA een sterke rol moet hebben. 'Ik wil laten zien dat de PvdA staat voor solidariteit, rechtvaardigheid, gelijkheid en een eerlijke kans voor iedereen.'

De sociaaldemocrate zegt dat ze zich in haar campagne niet zal afzetten tegen andere partijen. Ze zal zich vooral op de ideeën en standpunten van de PvdA richten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden