Marktpartijen gebruiken uw geld om risicoloos windparken te bouwen en te exploiteren

De ingezonden brieven van woensdag 10 mei.

Met het zeewindpark Gemini kunnen in het gunstigste geval 2 miljoen personen dan wel 800 duizend huishoudens van stroom worden voorzien: 1 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland.Beeld afp

Brief van de dag: we hebben wel 100 gemini-windparken nodig

Met het zeewindpark Gemini kunnen in het gunstigste geval 2 miljoen personen dan wel 800 duizend huishoudens van stroom worden voorzien: 1 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland.

De huishoudens verbruiken jaarlijks 10 procent van de totale stroomproductie. De overige 90 procent komt voor rekening van de industrie. Men zou dus 100 van deze parken (15.000 molens) tegen een kostenpost van 280 miljard euro, exclusief onderhoud en vervanging, moeten bouwen op zee om Nederland minder afhankelijk te maken van fossiele grondstoffen. Let wel: deze kostenposten zijn exclusief de backupcentrales.

Wind is gratis, maar de totale investeringen komen wel voor rekening van de gebruikers door middel van een verplichte speciale verhoging op de energierekening.

Nu dacht ik als simpele burger met mijn verplichte bijdrage te kunnen optreden als investeerder om daar later wellicht een mooi dividend van te mogen ontvangen, maar dat heb ik verkeerd begrepen. Enkel de grote marktpartijen, Shell cum suis, hebben onder staatsgarantie leningen gekregen en gebruiken uw en mijn geld om volstrekt risicoloos windparken te bouwen en te exploiteren.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

Claimen bij Schiphol

In het artikel over de vertragingen op Schiphol (Ten eerste 9 mei) wordt voor passagiers de mogelijkheid om te claimen bij Schiphol aangekaart. In dit soort zaken moet je kijken hoe de relaties liggen. De reiziger is klant van de luchtvaartmaatschappij en voor de afhandeling van bagage en passagiers geen directe klant van Schiphol.

De luchtvaartmaatschappij koopt services in bij onder meer Schiphol waaronder de veiligheids- en paspoortcontroles en de bagageafhandeling. Schiphol heeft die services die het verkocht heeft aan de luchtvaartmaatschappijen niet of onvoldoende geleverd.

De gedupeerde passagiers moeten hun claim indienen bij de leverancier die zij betaald hebben voor de vlucht en de daarbij behorende services. Dat is de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij is voor de falende services de klant van Schiphol en misschien nog andere bedrijven. Zij kan besluiten om de door haar gemaakte onkosten (waaronder uitbetaalde claims van reizigers) claimen bij de leveranciers die haar de verkochte services niet of onvoldoende geleverd hebben.

Albert Knop, Horn

De losse pit van de avocado

Een heerlijke rijpe avocado kun je eigenlijk alleen maar eten op de plek waar ze groeien (Ten eerste, 9 mei). Voor de export worden ze te vroeg geplukt.

Hoe weet je of een avocado rijp is? Er is maar één antwoord: als de grote pit los zit. Als je de avocado schudt is te horen of dat ook werkelijk zo is. Pas dan smaakt hij zoals het hoort.

Piet de Moel, Eindhoven

De Val van Urk

Je moet er nooit van uitgaan dat de motor zal starten. Je kunt altijd wegzeilen wanneer de zeilen nog niet gestreken zijn. Op dezelfde plek op weg van Lelystad naar Urk als Toine Heijmans (O&D, 8 mei) startte mijn motor niet en de harde wind was ongunstig om Urk binnen te zeilen.

Ik had in die tijd geen electronica aan boord, maar werkte met dieptemeter, kompas en kaarten. Twee riffen in het zeil en stormfok waren voldoende om de jachthaven van Lelystad binnen te surfen en mijn Dufour langs de steiger te meren. Ik ken de situatie ter plekke, vandaar.

Het enige alternatief was om op ruim water te blijven en daar had ik in mijn eentje geen zin in. Geen krasje aan overgehouden, maar wel daarna vaker de motor laten nazien.

Harry Wiersum, Nes

Songfestival

Ook dit jaar moet het weer: het songfestival. Jarenlang voor mij een kwelling die soms enigszins draaglijk was door de commentaren van Paul de Leeuw en Cornald Maas.

Maar nu is het feest hier in huis. De beoordeling door de Volkskrantrecensenten (V 9 mei) is weer uitmuntend en maakt dat ik aan de buis gekluisterd zal zitten. Ik moet toch zélf de Australische wenkbrauwen, de Montenegrijnse safe-sex-benefiet, de Griekse uitverkoopdance, álles, zien!

Marieke van Beukering, Groningen

Hoksbergen over adoptie

In Opinie van 29 april las ik dat prof. Hoksbergen laat weten dat zijn standpunt inzake adoptie is veranderd van helemaal vóór naar helemaal tégen. Ik ben onthutst.

Omdat hij dit zo klakkeloos laat weten, ziet het ernaar uit dat hij niet beseft wat al zijn adviezen, geschreven teksten en lezingen hebben aangericht onder getraumatiseerde adoptieouders. Daarover rept hij met geen woord. En evenmin over hun constateringen dat adoptie lang niet voor ieder kind een zegen blijkt te zijn.

Dat Hoksbergen nu publiekelijk zegt van standpunt te zijn veranderd, verdient waardering. Maar het ware leuker geweest als hij aan de ouders openlijk excuses had aangeboden.

Agien de Rooij-Roeloffs, Oisterwijk

Nunca más, president

Koning Willem-Alexander sprak mooie woorden tijdens het officiële bezoek van de Argentijnse president Macri in maart. Met een krachtig 'nunca más' sprak hij de hoop uit dat de bittere tijden zoals tijdens de militaire dictatuur voorgoed tot het verleden behoren. Uitgerekend Macri benoemde rechters die vorige week overgingen tot vervroegde vrijlating van leden van de junta. Een bittere pil voor de nabestaanden van de slachtoffers. Zou Willem Alexander de president bij een volgend bezoek vragen om de slachtoffers 'nunca más' zo te schofferen?

Marieke van Lubeck, Breukelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden