Markt met groeistuipen en onervaren spelers

De meeste zonnepanelen deugen, maar er zitten cowboys in de markt. Hoe voorkom je problemen?

Er is ineens sprake van brandgevaar en andere gebreken - zijn zonnepanelen een kat in de zak?

Nee, meestal niet. De brandgevaarlijke panelen van Scheuten beslaan 1 procent van de Nederlandse markt. Het dinsdag rondzingende verhaal dat een kwart van de panelen andere gebreken vertoont, is een schatting van een niet-onpartijdige bron: controle-instantie Kiwa wil heel graag controles gaan uitvoeren. De meeste zonnepanelen doen wat fabrikanten en installateurs beloven en zetten een zevende deel van het invallende zonlicht om in stroom.


Maar de zonnepanelenmarkt is een jonge markt, met onervaren spelers en groeistuipen. Er zitten cowboys tussen. Belangrijk bij de aankoop van panelen is de vermogensgarantie: de toezegging dat het paneel ook aan het einde van zijn levensduur minimaal 80 procent van de elektriciteit levert dat het aan het begin opwekte. Belangrijk zijn de keurmerken die aan het paneel hangen (het Duitse TüV is vrij betrouwbaar).


Belangrijk is ook een capabele installateur. Branchevereniging Holland Solar heeft daarvoor begin dit je de Zonnekeur Installateur gelanceerd, een keurmerk waarmee wordt gecontroleerd of het bedrijf in kwestie verstand van zaken heeft. Maar goed: dan nog kun je verrast worden door TüV-gekeurde, maar brandgevaarlijke connectorkastjes van een failliet bedrijf.


Heb ik die ook?

Het brandgevaar geldt volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor panelen van het merk Scheuten, type Multisol, geleverd tussen september 2009 en februari 2012. Maar niet alle panelen uit die periode zijn verdacht: het gevaar zit in het connectorkastje (junction box) van het merk Alrack. Er zijn drie mogelijke manieren om erachter te komen. Eén: u heeft een mapje met de gegevens van de zonnepanelen en daar staat alles op. Twee: u heeft die papieren niet - bel uw installateur. Drie: die heeft ze ook niet en dan moet er iemand het dak op om op de kastjes te kijken.


Moet ik de panelen uitschakelen?

Ja, zegt de NVWA. Er is een kans dat de verbinding tussen printplaatje en stroomkabel door corrosie loslaat. Of Nederlandse panelen er daadwerkelijk last van kunnen krijgen, is niet bekend. Het risico groeit bij grote stroomsterkten, ofwel veel zonnestraling. In het Duitse blad Photon wordt een minimum van 1.000 watt per vierkante meter genoemd; dat gebeurt in Nederland alleen op zonnige zomerdagen. Van de vijftien branden is de noordelijkste geweest in de buurt van Frankfurt. Dat ligt even zuidelijk als Luxemburg.


Wat kost me dit?

In Duitsland opereert een bedrijf, Suncycle, dat de panelen repareert. Soms moeten de panelen in hun geheel worden vervangen, maar meestal komt reparatie neer op het versterken van de contactjes van de connectorkastjes met extra soldeer. Kosten bedragen zo'n 50 euro per paneel. Voor het gemiddelde van twaalf panelen per huis komt dit neer op 600 euro. Als de kans op brand groot is, of als de panelen op openbare gebouwen liggen, zoals scholen, vergoedt de verzekeraar van de failliete fabrikant Scheuten deze reparatiekosten.


Zo niet, dan is de vraag wie er gaat betalen. Kastjesbouwer Alrack wijst naar Scheuten, Scheuten is failliet, de curator geeft geen commentaar, het nieuwe Scheuten heeft niets met het oude Scheuten te maken en de meeste installateurs gaan zelf failliet als ze voor de kosten zouden opdraaien. Volgens bronnen is het mogelijk dat al deze vingerwijzende partijen er toch samen uitkomen en de kosten broederlijk delen. Maar dat gaat wel even duren. Intussen bent u de dagelijkse stroomproductie kwijt. Stel dat u zes maanden moet wachten op reparatie, dan kost dat per paneel grofweg 100 kilowattuur ofwel 20 euro. Voor twaalf panelen: 240 euro.


Maar het valt dus te repareren?

Het probleem is dat de NVWA de optie van Suncycle, hoewel die TüV-gekeurd is, niet vertrouwt en om aanvullende tests vraagt. Die gaan nog zeker een maand duren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden