Markt lijkt eurocrisis achter zich te laten

AMSTERDAM - De vijanden van de eurozone zijn ineens de beste vrienden geworden. Beruchte speculanten als hedgefondsen zouden weer geld zetten op het voortbestaan van de eurozone en een hogere koers van de eenheidsmunt.


Handelaren hebben voor het eerst sinds lange tijd op grotere schaal meer euro's gekocht dan verkocht. Volgens cijfers van de Chicago Mercantile Exchange, een van de grootste financiële termijnmarkten ter wereld, hebben financiële handelaren van 11 tot 18 januari voor 8 miljard aan euro's gekocht. Weliswaar is dat gezien de omvang van de totale valutahandel een bijna te verwaarlozen bedrag, maar het is wel een teken aan de wand.


'De cijfers zijn geen reden tot euforie. Speculanten dekken hun shortposities in, maar ze zijn zeker nog niet long in de euro', zei een handelaar. Dat betekent dat er nog altijd meer euro's op termijn zijn verkocht dan gekocht.


Niettemin trok de koers van de euro maandag weer aan met bijna een cent van 1,3575 tot 1,3660. En dat op een dag nadat in Ierland een regeringscrisis was uitgebroken.


Analisten denken dat een groeiend aantal speculanten er voorlopig vanuit gaat dat de Duitse kanselier Angela Merkel alle middelen wil inzetten om de munt in veilig vaarwater te loodsen. Markten gaan er weliswaar vanuit dat ook Portugal voor steun bij het noodfonds van de EU zal aankloppen, maar dat dit niet het einde van de euro hoeft te betekenen.


Duitsland en Frankrijk zouden desnoods zelfs Spanje een reddende hand willen toesteken. De rente-opslag, de zogenoemde spread, die Spanje extra moet betalen voor een tienjarige lening, is gedaald van bijna 2,5 procentpunt tot 1,9 procentpunt. Bovendien heeft de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week veel minder uitgegeven om de obligatiekoersen van in problemen geraakte landen te ondersteunen.


De ECB heeft vorige week voor amper 150 miljoen euro aan obligaties gekocht van noodlijdende eurolanden; een fractie van de bedragen die daar in eerdere weken aan werden besteed.


De euro wordt ook geholpen door de verwachting dat de ECB mogelijk eerder dan de Amerikaanse Federal Reserve de rente zal verhogen als de inflatie gaat aantrekken. Als gevolg van de sterk gestegen prijzen voor grondstoffen als olie en landbouwproducten is de inflatie boven de grens van 2 procent gekomen. Bankpresident Trichet van de ECB heeft al gezegd dat hij tijdig zal ingrijpen.


De euro is echter niet alleen gestegen ten opzichte van de dollar, maar ook ten opzichte van de Japanse yen en de Zwitserse frank. Dit betekent dat ook andere factoren een rol spelen. De euro zou verder versterkt kunnen zijn door aankopen van Japan en China. In de afgelopen weken hebben Tokio en Peking hun steun voor de Europese munt uitgesproken, maar niemand weet of deze landen ook daadwerkelijk aan de koperskant staan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden