Markplaats.nl was speeltuin voor fraudeur

Met een ING-bankafschrift op het scherm van zijn smartphone sloeg de internetfraudeur toe.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

DEN BOSCH - In de zomer van vorig jaar bood meneer Simonsz zijn Kipcaravan te huur aan op Marktplaats.nl. 'U haalde die caravan op', zegt de rechter tegen de verdachte.

'Dat klopt.'

'Maar u heeft hem niet teruggebracht.'

'Dat klopt.'

'Waarom niet?'

'Ik haalde hem voor iemand anders op', zegt de verdachte.

De rechter: 'U heeft bij de politie verklaard dat degene voor wie u de caravan ophaalde, is overleden.'

'Dat klopt. Die heeft eerst nog in coma gelegen.'

In het verdachtenbankje zit Przemyslaw van N. (39). Hij verweert zich in de rechtbank van Den Bosch tegen 52 aanklachten van fraude op Marktplaats.nl. Dat zijn de meest 'bewijsbare' zaken, zegt de officier van justitie, van in totaal 225 aangiftes van oplichting via de internetsite door deze man.

Van N. zit al bijna een jaar in voorarrest. Hij kocht en verkocht talloze goederen via Marktplaats.nl, maar leverde of betaalde niet. Daarvoor paste hij verschillende trucs toe.

'Perry van Dommelen, kent u die?', vraagt de rechter. 'Onder die naam heeft u goederen opgehaald zonder te betalen.'

'Dat is een vriend van me.'

'Waar is die nu?'

'Die is naar Iran verhuisd.'

Van N. won steevast iemands vertrouwen door zijn smartphone te laten zien met op het scherm een ING-bankafschrift waaruit zou blijken dat hij het overeengekomen bedrag had overgemaakt. Vervolgens kreeg hij de aangeboden auto, camper, tractor, busje of caravan in goed vertrouwen mee. Als het geld vervolgens nooit bij de begunstigde aankwam, vertelde hij dat degene voor wie het artikel was bedoeld, plotseling was overleden, naar Iran verhuisd, in comateuze toestand verblijft of worstelt met een zojuist vermoorde boekhouder of het gebroken been van een dochter.

Omgekeerd bood hij op Marktplaats auto's, auto-onderdelen en elektronica-apparatuur als iPhones en iPads aan voor honderden tot duizenden euro's per artikel. Hij leverde de goederen nooit. 'We hebben van alle gedupeerden bewijs dat zij geld naar u hebben overgemaakt', zegt de rechter. 'U sluisde dat geld door naar een Poolse bankrekening.'

'Ik sluisde het niet door, ik maakte het gewoon over. Ik wil het juist naar de politie brengen omdat ik niet wist waar dat geld vandaan komt.'

Volgens Van N. is er 'iemand' die misbruik maakt van Van N.'s persoonsgegevens, om hem te treiteren. Vermoedelijk een schuldeiser die hem het faillissement van zijn auto-onderdelenbedrijf aanrekent.

'Het is wel gek dat die treiteraar ervoor zorgt dat er geld op uw rekening wordt gestort', repliceert de rechter.

'Tja, dat vind ik ook gek. Maar er zijn een hoop gekken in de wereld.'

De officier van justitie stelt dat Van N. onder valse e-mailadressen en niet-traceerbare prepaidtelefoonnummers talloze slachtoffers heeft opgelicht, vermoedelijk nog veel meer dan de 225 aangiftes die bij de politie zijn gedaan. 'Heel veel mensen maken gebruik van Marktplaats.nl. Zij moeten op dat systeem kunnen vertrouwen, maar door u is dat vertrouwen ernstig geschaad', benadrukt de officier. Ze eist een celstraf van 3 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. De rechter doet over 2 weken uitspraak.

Bij de behandeling van Van N.'s omstandigheden - narcistische trekken, pathologisch leugenaar, anti-sociale persoonlijkheidsstoornis - komt de verdachte met een verkapte bekentenis: 'Ik wil me graag onder begeleiding laten stellen in een begeleid-wonenproject. Ik heb structuur nodig. Ik wil zelf ook dat dit nooit meer gebeurt.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden