Markovic wil getuigen voor VN-tribunaal

De ex-chef van de geheime dienst in Joegoslavië, Rade Markovic, heeft zich bereid verklaard te getuigen in het proces tegen de Joegoslavische oud-president Milosevic....

De ex-president staat voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag terecht wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlogen op de Balkan .

Volgens Markovic' advocaat Dusan Masic heeft zijn cliënt begin mei gesproken met aanklagers van het Tribunaal. Markovic 'wil zowel verschijnen namens de aanklagers als namens de verdediging', zei Masic gisteren . 'Hij is niet van plan wie dan ook te verdedigen en hij zal ook geen valse getuigenissen afleggen om zijn eigen positie te verbeteren.'

Markovic, een groot aanhanger van Milosevic, werd eind 1998 benoemd tot hoofd van de geheime dienst. Dat bleef hij tot januari 2001, vier maanden nadat Milosevic werd gedwongen op te stappen als president. In die periode vernietigde hij een reeks geheime staatsdocumenten die vermoedelijk belastend zijn voor Milosevic. Hiervoor werd Markovic vorig jaar juli veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.

Nog steeds zit Markovic in Belgrado achter de tralies, deze keer op verdenking van betrokkenheid bij een reeks moorden op politieke tegenstanders en critici van de ex-president. De hervormingsgezinde autoriteiten in Servië menen dat Markovic aanwezig is geweest op bijeenkomsten waar Milosevic opdracht zou hebben gegeven tot de vernietiging van bewijsmateriaal voor de wreedheden in Kosovo. Advocaat Masic noemde die aantijging pure speculatie.

Indien Markovic inderdaad getuigt en daarbij eerlijk vertelt wat hij weet, kan Milosevic in het nauw komen. De aangeklaagde oud-president heeft het de laatste dagen toch al niet makkelijk. Vorige week vertelde de Duitse generaal Klaus Naumann het VN-Hof dat Milosevic hem in 1998 persoonlijk had gezegd de crisis in Kosovo te willen oplossen door Albanezen dood te schieten.

Naumann, een viersterrengeneraal die in 1999 de leiding had over de NAVO-bombardementen op Servische doelen in Joegoslavië, sprak in 1998 en 1999 drie keer met Milosevic. Tijdens een ontmoeting in oktober 1998 in Belgrado zeiden Milosevic en de toenmalige vice-premier Nikola Sainovic volgens Naumann dat zij het probleem Kosovo wilden oplossen door er het aantal etnische Albanezen te reduceren.

'Wat bedoelt u met oplossen?', wilde Naumann volgens eigen zeggen weten. Waarop Milosevic zou hebben geantwoord: 'We doen hetzelfde als in Drenica in 1945-46. We brachten ze samen en schoten ze dood.' Drenica was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Albanees bolwerk waar een groot aantal Albanezen werd geexecuteerd. In de rechtszaal noemde Milosevic de getuigenis van Naumann 'absurd'.

Dinsdag berichtten Servische media dat Jovica Stanisic, een van Markovic' voorgangers bij de geheime dienst, een document heeft overhandigd aan de autoriteiten in Belgrado waaruit zou zijn af te leiden dat Milosevic sinds 1997 het uiteindelijke commando had over de veiligheidstroepen. Stanisic heeft volgens de radiozender B92 al zeker drie maanden contact met het VN-hof.

Verwacht wordt dat de Joegoslavische regering binnenkort zal beslissen of ze het belastende stuk overdraagt aan het Tribunaal. Het document kan de aanklagers bij het VN-Hof van grote dienst zijn. Zij moeten onder meer bewijzen dat Milosevic zogeheten 'commmandoverantwoordelijkheid' droeg voor de misdaden die gewapende Servische en Joegoslavische troepen in Kosovo hebben gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden