Markermeer heeft zijn kunstrif

Sinds dit weekend ligt er een intrigerend rif in het Markermeer. Over een lengte van vijfenzeventig meter en een breedte van vijftien meter liggen onder water stalen korven die zijn gevuld met op kraaienpoten lijkende haken. De 65 duizend haken zijn echter niet van ijzer, maar bestaan uit vlas en hennep.

AMSTERDAM - Het kunstrif remt daarmee de golven en de waterstroming, waardoor aan de lijzijde van het rif een luwtegebied ontstaat. Het probleem van het open en ondiepe Markermeer is namelijk dat de harde wind altijd slibdeeltjes van de bodem loswoelt, wat het waterleven verstoort.


In een rif is dat anders. 'Daar kunnen vissen als de spiering paaien en schuilen voor grote visetende roofvogels, zoals de zeearend en visdief. In de beschutting kunnen ook eenden eten en rusten. Ten slotte is het van belang dat de driehoeksmossel zich kan vestigen op het harde substraat van het rif', licht Dries Hof van Boskalis toe. Driehoeksmosselen vormen de basis van de voedselketen. Ze zijn cruciaal voor de duizenden duikeenden die het Markermeer tijdens hun trek aandoen om te fourageren.


In opdracht van Rijkswaterstaat werkt Hof tot eind 2014 aan het proefproject voor een natuurlijker Markermeer-IJMeer (NMIJ). Het rif ligt op het Enkhuizerzand, een zandbank voor de Houtribdijk, die Enkhuizen verbindt met Lelystad. Niet ver van het rif liggen de vorig jaar afgezonken betonnen ballen met een open structuur die eveneens beogen het water helderder te maken.


Het haakjesrif is een noviteit. 'De haakjes zijn gemaakt uit een gespuitgiet biocomposiet', aldus Hof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden