Marken is boos en beelden verdachte Bangkok

Moet de grote vakantie op de schop? Peter de Waard stelt een verplichte lummeldag per week voor. Verder zijn Markers boos op toeristen die over hun schiereiland razen, heeft de Thaise politie beelden vrijgegeven van de verdachte van de bomaanslag en zou Banksy met een sinistere variant van Disneyland komen. Genoeg onderwerpen om uw lunchpauze mee te vullen.

Martine Steenvoort
Toeristen op Marken. Beeld  Renate Beense
Toeristen op Marken.Beeld Renate Beense

De ochtend in vogelvlucht

Een chemische installatie in het Chinese Tianjin heeft pas twee maanden geleden een vergunning gekregen, maar gebruikte al langer gevaarlijke chemicaliën.

De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras wacht mogelijk een boete van 1,6 miljard dollar vanwege de rol van het bedrijf in een grootscheeps corruptieschandaal.

De meeste werknemers van Imtech Traffic & Infra behouden na de verkoop van dit onderdeel hun baan.

De Thaise politie heeft beelden van de verdachte van de bomaanslag in Bangkok openbaar gemaakt.

De verdachte van de bomaanslag in Bangkok. Beeld afp
De verdachte van de bomaanslag in Bangkok.Beeld afp

Voor aan de lunchtafel

Het zou beter zijn vakanties in de cao te vervangen door een verplichte lummeldag per week, schrijft Peter de Waard in zijn column (+). 'Half Nederland keert uitgeput en overstresst terug op zijn werk en het tot zeker half september duurt voordat de productiviteit terug is op het niveau van eind juni. Daarbovenop zit de werkgever ook nog in zijn maag met gemiddeld 14,5 vakantiedagen die werknemers opsparen.'

Niet iedere Franse boer voert actie met blokkades. Er zijn er ook die juist teruggrijpen op oude werkwijzen als redding voor het platteland. 'Uiteindelijk moeten acht mensen leven van geiten, groenten en honing, aangevuld met inkomsten uit agrarisch toerisme', vertelt Frédéric Choffel (+), die met zijn vrienden een boerderij in het pittoreske Saint-Franc kocht.

(tekst loopt verder onder de video)

Een + achter een artikel?

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

De groep 'néoruraux' in Saint-Franc woont onder andere in een bijzonder soort tent Beeld  Bart Koetsier
De groep 'néoruraux' in Saint-Franc woont onder andere in een bijzonder soort tentBeeld Bart Koetsier

Robert Vuijsje interviewt Ajax-voetballer Kenny Tete (19) over zijn afkomst (+). 'Ik ben een Nederlander, met ook nog andere roots. Bij de Nederlandse jeugdelftallen spelen ze het Wilhelmus, dat geeft me wel een boost. Ik ken niet de hele tekst, maar ik zing het mee.'

Marken wordt jaarlijks overspoeld door 400 duizend toeristen, die een middagje over het schiereiland razen, maar geen geld uitgeven. De Markers zijn boos, vooral op de touroperators. (+) Telkens valt de naam van de organisatie die het gros van de georganiseerde uitstapjes aanbiedt: Tours and Tickets in Amsterdam. 'Een van ons is vorig jaar aangereden door een automobilist, opzettelijk hè? Het is een bijzonder eiland, Marken.'

(tekst loopt verder onder de foto)

Kenny Tete. Beeld Robin de Puy
Kenny Tete.Beeld Robin de Puy
Toeristen op Marken. Beeld  Renate Beense
Toeristen op Marken.Beeld Renate Beense

Grabbelton internet

Volgens Britse media gaat streetartkunstenaar Banksy aankomend weekend zijn eigen pop-up pretpark openen. Het attractiepark zou Dismaland gaan heten en moet een soort sinistere variant van Disneyland worden. Zo heeft Dismaland onder meer een post-apocalyptische versie van het kasteel van Assepoester, een sculptuur van een steigerend paard, een s-vormige gastanker en diverse andere excentrieke attracties.

Het project wordt gebouwd op een verlaten strand bij Weston-super-Mare. Het gebied zou sinds een paar maanden onder het mom van 'het schieten van een Hollywood-film' zijn afgesloten. Maar doordat er nooit cameraploegen zijn gezien en Holly Cushing (vermoedelijk Banksy's manager) is gespot bij de plek, werden Britse media achterdochtig. Bekijk hier de beelden:

(tekst loopt verder onder de video)

null Beeld
Beeld

De Canadese Kyler Zeleny heeft in de afgelopen jaren duizenden polaroids van onbekenden verzameld. Nu heeft hij ze allemaal online gepubliceerd om erachter te komen wie die mensen op de foto's zijn. Ziet u een bekende?

Op Zeleny's website legt hij uit hoe het idee is ontstaan: 'Een paar jaar geleden vond ik een doos met polaroids, 484 foto's om precies te zijn. Ik gebruikte de beelden als bron bij onderwerpen met betrekking tot gevonden foto's, familiealbums en de erfenis van een individu. Naarmate de tijd verstreek bleef ik polaroids verzamelen voor hun theoretische en esthetische waarde. (..) Het frustreerde me dat ik de beelden nooit volledig zou kunnen begrijpen: wie waren deze mensen, wat deden ze en nog belangrijker: waar zijn ze gebleven? Hun context en dus hun betekenis waren voor altijd verloren.'

(tekst loopt verder onder de foto)

null Beeld Found Polaroids/Kyler Zeleny
Beeld Found Polaroids/Kyler Zeleny
null Beeld Found Polaroids/Kyler Zeleny
Beeld Found Polaroids/Kyler Zeleny

Een van de 'proefbollen' voor het kunstwerk Kissing Earth voor het Centraal Station in Rotterdam is alweer lek geprikt, meldt gemeenteraadslid Zouhair Saddiki van D66 op Twitter. 'Het zijn lelijke ballen volgens de Rotterdammert.' De ballonnen waren vanochtend opgeblazen tot ongeveer 10 meter hoogte.

Volgens RTV Rijnmond zijn de reacties op het kunstwerk overwegend negatief: 'Rotterdam ik jank' en 'Wat erg dit. Laat alsjeblieft ons prachtige stationsplein leeg.' Sinds vorig jaar bestaat dan ook de actiepagina Pleurt op met je ballen. 'Spuiglelek zijn ze, die ballen', aldus de initiatiefnemer.

Het ontwerp van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson moet vanaf het najaar het stationsplein in Rotterdam sieren. Lees ook: Mooie aanwinst of sta-in-de-weg? (+)

Het kunstwerk Kissing Earth van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson. Beeld anp
Het kunstwerk Kissing Earth van de Deens/IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson.Beeld anp

Elke middag op mobiel?

Dit overzicht elke middag op mobiel ontvangen? Klik hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden