Mark waagt zich niet aan 'Barack'

Premier Mark Rutte sprak vandaag vijftig minuten in het Oval Office in Washington met president Obama, langer dan verwacht. Obama zei dat er 'geen sterkere bondgenoot dan Nederland is'.

Arie Elshout
Mark Rutte op bezoek bij Barack Obama. Beeld anp
Mark Rutte op bezoek bij Barack Obama.Beeld anp

'Ik maak me zorgen over de situatie in Europa en ben geïnteresseerd in wat Mark daarover te zeggen heeft.' Al snel na het begin van hun ontmoeting op het Witte Huis begint de Amerikaanse president Obama premier Rutte bij zijn voornaam te noemen. Maar tegelijkertijd laat hij er geen misverstand over bestaan: er moet snel een oplossing komen voor de eurocrisis.

De twee leiders prijzen elkaar uitbundig tegenover de pers in het Oval Office, vlak voordat hun besprekingen zullen beginnen buiten het licht van de camera's. Volgens Obama is Nederland 'een belangrijke stem' in het eurodebat. Hij zegt dat er 'geen sterkere bondgenoot dan Nederland' is. Hij noemt daarbij de Nederlandse militaire bijdragen in Afghanistan en Libië.

Ook zegt Obama gehoord te hebben dat Nederland 'een prachtig land is met aardige mensen' dat hij graag eens wil bezoeken. Rutte reageert blij verrast en zegt dat Nederland hem graag welkom heet, maar durft de naam Barack nog niet in de mond te nemen.
Het is voor Rutte een voorlopig hoogtepunt in zijn jonge premierschap. Geen kantoor in de wereld zo beroemd als het Oval Office, en geen foto meer gekoesterd dan die met een Amerikaanse president aan weerszijden van de open haard.

Ongeduld
Het onderlinge gesprek duurt 50 minuten. Dat is meer dan het half uur dat van tevoren was verwacht. Daarin maakt Obama nog eens duidelijk dat Amerika met ongeduld naar de Europeanen kijkt als het om de euro gaat.
'Maar dat is ook óns ongeduld', zegt Rutte. Hij verdedigt tegenover zijn Amerikaanse gastheer Duitsland, dat weigert toe te staan dat de Europese Centrale Bank de geldpers aanzet om de schuldlanden aan de broodnodige euro's te helpen.

Rutte maakte bij Obama duidelijk dat hij de Duitsers begrijpt, zowel wat hun angst voor inflatie betreft als hun wens om de druk op schuldenlanden zoals Griekenland en Italië niet te laten verslappen.
Volgens Rutte houdt de euro de Amerikanen erg bezig. Hoe vriendelijk Obama ook lacht, hij knijpt hem wel, nu de tijd voor de eenheidsmunt begint te dringen. Rutte en al die andere Europese leiders die deze week bij hem langs zijn geweest, kunnen weleens de sleutel tot zijn herverkiezing in handen hebben.

Als Europa geen oplossing vindt voor de eurocrisis en in de put van een nieuwe recessie valt, kunnen de Verenigde Staten en de rest van de wereld daarin worden meegesleurd. En bij elke baan die in de Verenigde Staten verloren gaat, komt Obama's vooruitzicht op een tweede termijn in gevaar. Het wonderkind van 2008 wordt dan de total loss van 2012, met dank aan Rutte en de andere Europese collega's voor niet-bewezen diensten.

Maar premier Rutte, blijmoedig als altijd, probeert president Obama een hart onder de riem te steken. 'Ik ben hier gekomen', zegt hij, 'om te praten over banen, banen, banen.' Hij stipt aan dat 625 duizend Amerikanen hun baan te danken hebben aan de nauwe handelsbetrekkingen tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden