Lezersbijdrage

'Mark Rutte werpt ons ver terug in de tijd'

Dit zijn de ingezonden brieven uit de Volkskrant van maandag 9 maart.

Bijzondere kinderen

'We hebben in al die jaren zo vaak gedacht: hoe kán dit!?' Niet alleen Rob de Blok en Marga Ganzevles denken dat. Het artikel zou zo door mezelf geschreven kunnen zijn. Ik herken alles wat geschreven is. Oók het weerwoord. Met name dat is zo triest en zal er voor zorgen dat er niets verandert.

Mijn vrouw en ik doen dit werk al een jaar of dertien. Met ons en onze kinderen gaat het gelukkig net even beter dan in het artikel. Dat is te danken aan inzet van individuen in plaats van beleidsinzet in de jeugdzorg.

Maud Effting beschrijft vast en zeker de meest bizarre situaties die Rob en Marga tegenkwamen. Jammer dat er nog zoveel praktijkvoorbeelden aan toe te voegen zijn.

Een onderbelicht onderwerp in het artikel is dat je als gezinshuisouder vooral niet te kritisch moet zijn. Je bent tenslotte gewoon een loonslaaf of zzp'er en je wordt zo uit je functie gezet als je het beter wilt doen dan de instellingen waarvoor je werkt. In alle jaren dat ik het werk doe, ben ik pas één echtpaar tegengekomen dat zonder arbeidsconflict stopte. En dat bij een gemiddelde arbeidsduur van ongeveer drie jaar.

Nee, de illusie dat er iets verandert heb ik niet meer. Het werken met deze kinderen is het mooiste dat ik ooit in mijn leven heb gedaan. Ook dat zou ik geschreven hebben, ondanks alles wat ons en onze kinderen tegenwerkte.

Anton Godfroij, Maassluis

Bijzondere kinderen (2)

Verbaasd lees ik het weerwoord van Jeugdzorg en Pleegzorg onder het artikel 'Het zijn bijzondere kinderen, maar wie wil ze nog helpen?'

Wij hebben als pleegouders precies dezelfde ervaringen als Rob en Marga. Er is wel een 9-5-mentaliteit bij jeugdzorg en pleegzorg, en door vakanties, ziekte en deeltijd is de voogd vaak helemaal onzichtbaar, uitzonderingen op de regel hebben wij natuurlijk ook meegemaakt.

Omdat een pleeggezin vaak gezien wordt als 'tijdelijk' omdat de ouders rechtszaken aanspannen om de kinderen terug te krijgen (in ons geval) of om andere redenen, kan er niet met een ggz-behandeling worden begonnen en zo kan dit jaren doorgaan. Dit zijn ook onze ervaringen.

De tendens is dat de kinderen eerst 'stabiel' moeten zijn voor ze bij ggz terecht kunnen, waardoor hulp van die kant altijd te laat komt. Dit zou anders geregeld moeten worden.

Linda Cerneus en Marius Hagen, Westerveld pleegouders

Een 180 graden-schwung

Ja, er heeft weer eens iemand iets gezegd, waar we met zijn allen lekker tegen kunnen ageren. Rutte zegt dat hij een voorkeur heeft voor sneuvelende IS-strijders boven terugkerende jihadisten. En natuurlijk hoor ik al snel daarna in belangrijke geledingen van onze politieke arena tegengeluiden van Buma, Pechtold, Koenders, Asscher en anderen. Ze reageren voorspelbaar: onze ethiek, onze mores zijn van een ander, en dus beter niveau. Foei Rutte, je deugt niet!

Mij brengt dit in gewetensnood, want na ruim 40 jaar standvastig stemmen op de PvdA, en even zo lange, genuanceerde aversie tegen VVD-ideeën, dwingt het mij misschien tot een 180 graden-schwung.

Moslims die zich bekeren tot IS zijn volgens mij niet meer te overtuigen van de onzinnigheid van hun gedachten. Zij leven in de zekerheid van het einde der tijden, de noodzakelijke en heilige strijd tegen de ongelovigen, en hun paradijselijke beloning. Ik gun Buma, Pechtold, Koenders, Asscher en alle anderen van harte de gelegenheid om ze op andere gedachten te brengen, maar doe dat dan ook in het strijdgebied van IS en accepteer de gevolgen. Als je deze beweringen doet in ons veilige Nederland, ben je bezig met een woordenspel, gericht op stemmen winnen, zonder verantwoordelijkheid te hoeven nemen.

De dreiging die uitgaat van IS is zo groot dat je die niet kunt bestrijden met een ethisch hoogstaand debat vanuit onze West-Europese democratie. Daarom steun ik, ook al ben ik een rechtgeaard PvdA'er, Rutte in zijn standpunt en dát zou mij wel eens kunnen brengen tot een nieuwe keuze: VVD, om heel veel sociaal-economische redenen niet mijn club, maar soms heb je maar één reden nodig.

Wim van den Tol, Den Haag

Roer en onderbuik

Recht op leven is een mensenrecht. In onze samenleving respecteren wij de mensenrechten, na een worsteling van eeuwen. De jihadistenstelling in het recente verkiezingsdebat deed daarom vreemd aan. De premier onderschrijft de stelling. Dit gaat niet alleen in tegen waar wij voor staan, maar het werpt ons ook ver terug in de tijd.

De premier merkte op dat de meeste Nederlanders het met hem eens waren. Waar zijn de grote staatslieden die het roer rechthouden in tijden waarin de onderbuik de boventoon wil gaan voeren. Dat de samenleving beschermd moet worden tegen terreur is evident. In een samenleving met respect voor de mensenrechten is dat veel moeilijker dan in een samenleving waar men maar wat doet. Dat is de keuze die we hebben gemaakt, dat is waar wij voor staan.

M.A. Boon, Lochem

Opstelten

'Hij had geen tijd om te drinken, te eten of te slapen, maar de geheime papieren waren niet in zijn bezit.' Uit: W.F. Hermans - De God Denkbaar Denkbaar de God.

Ate Vegter, Monnickendam

Hete zomer gewenst

Hulde aan Paul Verhaagen voor het bekendmaken dat hij in het bezit is van een 'micropenis', vooral bij koud weer. Daar is een schaamteloosheid voor nodig, die niet iedereen gegeven is. Wat ik mij, na bijgekomen te zijn van het lachen, afvraag is hoeveel lezers na het lezen van het artikel het meetlint ter hand hebben genomen. En welk percentage daarvan de uitkomst heeft gedeeld met zijn wederhelft. Ik deel 's mans schaamteloosheid niet, dus ik laat het hierbij en sluit af met de welgemeende wens dat hij getrakteerd gaat worden op een warm voorjaar en een hete zomer. Tenslotte herinner ik hem graag aan het Engelse gezegde it's not the gun, it's the gunner.

Ruud van den Bemt, Sint-Michiels- gestel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden