Column

'Mark Rutte slaat geen bruggen, Mark ís een brug'

Het gemak waarmee de confessionelen vroeger wisselden van regeringspartner en sociaal-democraten inruilden voor liberalen of andersom, haalt het niet bij Marks fenomenale souplesse in de kunst van de partnerruil, schrijft columnist Bert Wagendorp.

Mark Rutte. Beeld null
Mark Rutte.

Mark Rutte en Diederik Samsom stonden gisteren tijdens de presentatie van hun regeerakkoord voor een foto van de Uyllanderbrug, een nieuw kunstwerk over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen. Die siert ook de omslag van het regeerakkoord. Hij is nog niet af, er zitten grote gaten in: één misstap en je ligt in het water.

Het regeerakkoord heeft niet voor niets het motto 'Bruggen slaan' gekregen; er is werk aan de winkel en nog lang niet alle beoogde bruggen zijn begaanbaar.

Eén brug ligt al wel klaar, de Eerlijk-Delen-brug. Aan de ene oever stond Diederik Samsom al heel lang te roepen dat er eerlijk moest worden gedeeld, maar aan gene zijde vond hij lange tijd geen gehoor bij Mark Rutte. Die wilde alleen maar eerlijk delen bij het bridgen. Maar kijk, de afgelopen 47 dagen nam Samsom tijdens de onderhandelingen kennelijk zo vaak 'eerlijk delen' in de mond, dat het er gisteren bij Rutte opeens ook vloeiend uitkwam. 'Eerlijk delen', zei Mark, alsof hij nooit anders had gedaan.

'Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden/ die elkaar vroeger schenen te vermijden/ worden weer buren.'

Mark Rutte is nog een brug overgestoken, namelijk die van Rutte I naar Rutte II; een lange oeververbinding, een soort Zeelandbrug: als je er overheen bent, kun je de overzijde nauwelijks meer zien.

Partnerruil
Mark is rustig naar de andere kant gekuierd en staat er nu bij alsof het hem om het even is, Diederik of Geert, Maxime of Lodewijk. Het gemak waarmee de confessionelen vroeger wisselden van regeringspartner en sociaal-democraten inruilden voor liberalen of andersom, haalt het niet bij Marks fenomenale souplesse in de kunst van de partnerruil.

Mark Rutte slaat geen bruggen, Mark ís een brug.

Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat Samsom gisteren, ondanks zijn 47 dagen met Rutte, ook nog steeds zijn uiterste best moest doen om het te kunnen geloven. Hij keek althans de zaal in met de wantrouwende blik van iemand die elk moment verwacht alsnog te worden geflikt.

De inleiding van het regeerakkoord is een waterlandschap vol bruggen en bruggetjes. De mooiste is de verbinding tussen de zinnen 'De ene partij is beducht voor een overheid die in de weg loopt' en 'De andere partij vreest een overheid die mensen in de steek laat'. Ga er maar aan staan, als tekstschrijver. Het essentiële verschil tussen VVD en PvdA tot de kern teruggebracht, aan jou de opdracht een brug te slaan. De oplossing: 'Samen kiezen we voor een overheid die mensen (...) ziet als burgers die de ene keer zelfstandig, de andere keer samen de toekomst van Nederland vormgeven.'

In al zijn simpele genialiteit een bonus waard. Het bruggetje staat voor het hele regeerakkoord en voor het Nederland van de komende vier jaar: de ene keer een VVD-land, de volgende keer een PvdA-natie.

Onoverbrugbaar
Coalitieland Nederland toont de wereld een nieuwe bestuursvorm. We gaan laten zien hoe je een ogenschijnlijk onoverbrugbaar verschil in maatschappijvisie toch kunt overbruggen: niet door compromissen te zoeken in de oplossingen, maar door de problemen te verdelen en vervolgens door één der partners van een antwoord te laten voorzien.

Dat zal tot continue bijval én woede leiden. Die zekerheid smeedt beide partners hecht aaneen. Er is maar één ding risicovoller dan hun samenwerking, en dat is een voortijdig einde eraan.

Eén brug ligt daarom ook al stevig klaar, namelijk het bouwwerk dat de tijd tot 2016 moet overspannen.

Bert Wagendorp is columnist voor de Volkskrant. Hij schrijft drie keer per week een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden