Mark Rutte heeft het niets zeggen al 25 dagen tot kunst verheven

Bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst, donderdag iets voor twaalven: 'De onderhandelaars hebben besloten hun gesprekken voort te zetten. Tot er een akkoord is bereikt zal mediastilte in acht worden genomen.'Alweer mediastilte.

Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie Beeld anp

Die was er ook al voordat de RVD woensdag het bericht rondstuurde dat de Catshuisonderhandelingen 'door een moeilijke fase gaan'. Die openhartigheid was een startschot. Iedereen die bij de tussenformatie betrokken is, haalde het slot van de mond. Tot donderdag iets voor 12.00 uur.

Minister-president Rutte eist weer mediastilte en geeft zelf het voorbeeld hoe dat werkt. Hij heeft in 25 dagen het nietszeggen tot kunst verheven.

Goed geslapen
Donderdagochtend werd Mark Rutte onderschept door een radiojournalist. Hij had net les gegeven op een Haagse vmbo-school. 'Heeft u goed geslapen?', vroeg de journalist. De premier: 'U stelt die vraag in relatie tot de onderhandelingen, dus daarop geef ik geen antwoord.' De journalist: 'Kon u nog wel lesgeven?' De premier: 'Als dat lesgeven in de weg had gestaan van een goed resultaat of een slecht resultaat, of wat dan ook, dan had ik dat natuurlijk niet gedaan.'

Vorige week opende Rutte zijn vrijdagse persconferentie met het verzoek het aantal Catshuisvragen tot twee te beperken. Tevergeefs. Ten slotte stak hij met een grijns zijn handen in de lucht: 'Ik baal er net zo van als u. Het liefst vertel ik u wat er allemaal gebeurt.' Maar zelfs over de sfeer aan tafel liet hij niets los.

Achtbaan
De premier is niet de enige die in een verbale achtbaan moet rondgaan om niets te zeggen. Hij deelt het Catshuis met vicepremier Verhagen, gedoogpartner Wilders, drie secondanten en minister De Jager van Financiën. Zowel miljardenbezuinigingen als immateriële zaken (veiligheid, immigratie) liggen op tafel. De onderhandelaars weten niet alles af van alle onderwerpen en dus ook niet hoeveel potentieel bezuinigingsgeld ermee gemoeid is. Daarvoor moeten ze zich verstaan met de leden van hun fractie in de Tweede Kamer, hun bewindslieden en ambtenaren. Al snel een groep van ruim honderd mensen die zich ook aan de mediastilte zouden moeten houden.

Dat is te veel. Daarom worden de ministers van het VVD-CDA-kabinet niet of nauwelijks geïnformeerd over de besproken bezuinigingsmaatregelen. Ook de drie fracties krijgen niets inhoudelijks te horen.

Begroting
Maar hoe komen de deelnemers aan de tussenformatie dan aan hun financieel relevante gegevens? Wat helpt, is dat elk jaar een begroting moet worden gemaakt. Ook onder de deken van een mediastilte. Daarvoor komen vanuit alle ministeries de lijnen samen in het ministerie van Financiën. Dat departement heeft het overzicht waardoor een kleine groep ambtenaren het om financiële gegevens vragende Catshuis kan bedienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden