Mark de J. veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor moord op Koen Everink: 'Hij denkt alleen maar aan zichzelf'

Tenniscoach Mark de J. heeft zakenman Koen Everink met voorbedachten rade om het leven gebracht. De rechter in Utrecht veroordeelde hem dinsdag tot een celstraf van 18 jaar, gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Agenten bij het huis van Koen Everink voorafgaand aan de reconstructie van de moord op de zakenman. Beeld anp

De rechter vindt dat er genoeg bewijs is dat de 30-jarige tenniscoach op 3 maart 2016 zijn vriend Everink met 24 messteken om het leven heeft gebracht. Die avond was De J. bij hem op bezoek. Op het bebloede mes dat de dag erna naast het slachtoffer werd gevonden, zaten dna-sporen van de tenniscoach. In zijn auto is een bloedspoor aangetroffen. Omdat hij een mes had meegenomen, is volgens de rechter sprake van een vooropgezet plan.

Vooropgezet plan

De rechter maakte duidelijk dat hij niets gelooft van het verhaal van Mark de J., die is blijven ontkennen. De J. vertelde dat hij bij het verlaten van het huis van Everink is ontvoerd door mannen, die bij hem in de auto waren gestapt. Maar hiervoor is geen bewijs geleverd, vindt de rechter. Dat er in het huis van Everink en in de auto van De J. ook dna-sporen van anderen zijn aangetroffen, vindt de rechter niet meer dan logisch: die sporen kunnen door willekeurige personen zijn achtergelaten.

Mark de J. heeft Everink in zijn eigen woning 'op gruwelijke wijze' van het leven beroofd, aldus de rechter. Dat de verdachte dit heeft gedaan terwijl hij wist dat het 6-jarige dochtertje van Everink boven in haar bed lag, ziet de rechter als een reden om de straf te verhogen.

Zoekgeschiedenis

De rijke zakenman Koen Everink (46) genoot ervan rond te hangen bij proftennissers als Robin Haase, van wie Mark de J. de coach was. Zo leerden de twee mannen elkaar kennen. De gokverslaafde De J. leende zo'n 70 duizend euro van de zakenman. Everink zou voor zijn dood hebben aangedrongen op de terugbetaling van dit geld.

Op de dag van de moord zocht De J. op zijn iPad op termen als 'steken in hart, hoofd en halsslagader'. Hij had de zoekgeschiedenis gewist, maar de gegooglede termen konden worden teruggevonden. Een eerste advocaat van De J., Pieter Hoogendam, legde bij de eerste inhoudelijke behandeling van de zaak in mei zijn verdediging neer toen de rechter volgens hem ten onrechte zijn verzoeken om extra dna-onderzoek afwees. Justitie bekeek volgens hem de zaak 'vanuit een tunnelvisie'.

Agenten bij de reconstructie van de moord op de zakenman Koen Everink. Beeld anp

Halsstarrige ontkenning

'Ik ben zelf het slachtoffer van deze situatie', zei De J. zelf op zitting. Maar ook zijn nieuwe advocaat Bob Kaarls heeft de Utrechtse rechtbank niet van zijn onschuld kunnen overtuigen, ondanks alle moeite die de raadsman en de familie van J. daarvoor hebben gedaan. Zo werd een beloning van 40 duizend euro beloofd voor de gouden tip die De J's versie van het gebeuren zou kunnen ondersteunen. Die gouden tip is nooit binnengekomen.

Met de uitspraak van de rechter lijkt het erop dat zijn halsstarrige ontkenning de strafmaat juist heeft verhoogd. De officier van justitie zei in december dat de strafeis voor deze moord gewoonlijk vijftien jaar zou zijn. Maar de 'vele leugens' en het feit dat de verdachte zijn familie betrok bij het wegmaken en verzinnen van bewijs, maakten de strafeis hoger: 'Mark de J. (30) denkt alleen maar aan zichzelf.'


De zaak-Everink

4 maart 2016
Koen Everink wordt 's morgens vroeg door zijn 6-jarige dochter dood aangetroffen in de keuken van zijn woning. Hij blijkt te zijn doodgestoken, onder meer met een mes uit zijn eigen keukenblok.

24 maart 2016
De politie houdt Mark de J. aan op Schiphol, als hij samen met toptennisser Robin Haase terugkeert van een tennistoernooi in Miami.

27 juni 2016
Tijdens een pro-formazitting in Utrecht zegt Mark de J. niets met de moord te maken te hebben. 'Mijn leven staat al 96 dagen op zijn kop. Het dossier is erg misleidend en feitelijk onjuist. Onschuldig vastzitten doet mij veel verdriet terwijl de schuldigen nog buiten rondlopen.'

9 mei 2017
Pieter Hoogendam, de advocaat van Mark de J., legt tijdens de tweede dag van de inhoudelijke behandeling zijn verdediging neer. Reden daarvoor is dat de rechter niet meegaat in zijn verzoek om extra dna-onderzoek te laten uitvoeren. De zaak wordt uitgesteld.

21 september 2017
Mark de J. spant een kort geding aan tegen de staat. Hij wil via de civiele rechter extra dna-sporen loskrijgen van het Openbaar Ministerie voor nader onderzoek. De rechter wijst het verzoek af.

21 november 2017
Tijdens een pro-formazitting staat de rechtbank toe dat De J. een 3D-presentatie toont tijdens de inhoudelijke behandeling. Daaruit zal moeten blijken dat Everink door meerdere personen om het leven is gebracht, zoals onderzoeksbureau IFS beweert.


Hoe sterk is het bewijs in de zaak-Everink?

In december probeerde Mark de J. de rechtbank te overtuigen van alternatieve moordscenario's. Zijn verklaring: hij werd gekidnapt door 'Marokkanen'.

De advocaat en familie van De J. trokken alles uit de kast om diens onschuld te bewijzen. Ze loofden 40 duizend euro uit voor de gouden tip. Toch stemde de rechtbank niet in met verder onderzoek naar zijn lezing van het verhaal.

Advocaat Pieter Hoogendam legde in mei de verdediging van zijn cliënt neer. Volgens hem is het onderzoek onvolledig en is gewerkt vanuit een tunnelvisie. 'Veel monsters zijn niet onderzocht, waarin mogelijk sporen van andere daders gevonden hadden kunnen worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden