Marjanne Sint gemeentesecretaris Amsterdam

Bij kabinetsformaties wordt het leukste tot het laatst bewaard: de stoelendans. De Volkskrant neemt alvast een voorschot en laat een aantal bekende Nederlanders naar eigen smaak en inzicht een kabinet samenstellen....

Algemene Zaken en premier: J. Leemhuis-Stout, commissaris van de koningin in Zuid-Holland. Ik ken haar als een uitstekende bestuurder en een voortreffelijk voorzitter.

Binnenlandse Zaken: Annemarie Jorritsma. Een stevige en goede bewindsvrouw. Na enkele jaren windstilte is er weer een krachtige figuur nodig op dit ministerie.

Buitenlandse Zaken: Jan Pronk. Hij behoeft geen toelichting.

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking: Eveline Herfkens. Zeer deskundig en betrokken, een aanwinst voor het kabinet.

Defensie: Andree van Es. Ze heeft een pacifistische achtergrond, maar is heel realistisch. Dat lijkt me een goede combinatie.

Economische Zaken: Yvonne van Rooy. Een capabele dame, die Nederland een aantal jaren op voortreffelijke wijze in het buitenland heeft vertegenwoordigd. Zij moet een kans krijgen op dit ministerie.

Justitie: Elisabeth Schmitz. Ze heeft een zo moeilijke portefeuille als het vreemdelingenbeleid bijna geruisloos uitvoering gegeven. Zij verdient een kans op het hoogste niveau.

Financiën: Wandy van Leeuwen, de plaatsvervangend secretaris-generaal op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een goede politica.

Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: Dieuwke de Graaff-Nauta. Zeer bescheiden, maar gestaag werkend. Zij krijgt veel voor elkaar.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen: Ella Vogelaar. Ten onrechte geen voorzitter van de FNV geworden, een goed bestuurder, met verstand van onderwijs.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Annie Brouwer, burgemeester van Amersfoort. Een aardige vrouw en een goed bestuurder.

Verkeer en Waterstaat: Margreeth de Boer. Hier kan ze veel goeds voor elkaar krijgen.

Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Els Borst. Een capabel en deskundig bestuurder. Ze heeft veel durf, en het is alleen aan haar te danken dat D66 nog het aantal zetels heeft dat de partij nu heeft.

Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer: Margo Vliegenthart. De stille kracht achter de schermen van de PvdA-fractie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden