Marjan Luif

'De musical 't Schaep, die deze week in première is gegaan, is ontzettend leuk om te doen. Ik heb een mooie rol, en heb gelukkig goede kritieken gekregen....

'De enige min of meer vaste klus is het wekelijks radioprogramma Een goed gesprek van de VPRO. Daar heb ik wel afspraken over gemaakt, maar je weet nooit, het kan toch opeens weer afgelopen zijn. Radiomaken doe ik het liefst. Ik kan me daarin uitleven, ik schrijf de teksten, speel de sketches met andere acteurs, en monteer vaak ook zelf. Het betaalt niet geweldig, maar ik kan het doen omdat ik met reclamespotjes wel weer goed verdien.

'Mijn streven is onafhankelijk te zijn en nee te kunnen zeggen tegen opdrachten die me niet aanstaan. Dat lukt aardig. Goede en slechte tijden wisselen elkaar af, maar ik zit tussen opdrachten nooit in de WW. Als ik overal ja op had gezegd, zou ik inmiddels behoorlijk wat geld op mijn rekening hebben. Voor mij is dat echter niet het belangrijkste.

'De financiële zaken regel ik grotendeels zelf. Ik stuur de rekeningen en tot voor kort onderhandelde ik ook over de tarieven. Dat laat ik nu over aan een agent. Onze branche is een jungle. Het is onduidelijk wie wat betaalt en hoeveel je kunt vragen. Het was altijd maar een beetje gokken. Collega's zeggen uit concurrentieoverwegingen ook niet wat zij verdienen. Een agent heeft meer overzicht en de extra kosten betalen zich als het goed is vanzelf terug.

'Mijn jaarsalaris loopt sterk uiteen. Wat ik erover kan zeggen is dat de inkomsten in ongunstige tijden onder de 45 duizend euro liggen en in een goed jaar daar boven uitkomen. Ik heb 25 jaar geleden al een eigen huis gekocht. Aan woonlasten ben ik dus niet veel kwijt.

' Beleggen doe ik niet, dat vind ik te ingewikkeld; ik ben niet zo'n durfal. Voor mijn pensioen leg ik af en toe wat op zij en heb ik een lijfrentepolis. Daarnaast is er nog een heel klein pensioentje uit mijn vorige leven als tekenlerares.

'Mijn geld geef ik vooral uit aan reizen. Ik ben gek op eilanden, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Aan materiële zaken hecht ik niet zo, ik koop weinig dure kleren en meubels. Mijn duurste aankoop ooit was een bank van Jan des Bouvrie. Ik wilde eigenlijk helemaal geen bank van die man, maar na een zoektocht door de stad kwam zijn bank toch als mooiste uit de bus.

'Ook droom ik van een mooie sportwagen. Drie jaar geleden ben ik pas gaan autorijden en ik maak nu gebruik van Greenwheels, met van die tuttige goedkope auto's. Daarvoor heb ik dat rijbewijs toch niet gehaald, denk ik dan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden