Marius Neset Quartet ****

Gedisciplineerde jazzcat leidt jonge lichting jazzhonden.

TIM SPRANGERS

Jazz

Marius Neset Quartet. Bimhuis, Amsterdam 15/5.

17/5 in Den Bosch (Jazz in Duketown)

Terwijl in Nederland dezer dagen iedereen in zijn nopjes is met Anouks songfestivalliedje, staat in het Bimhuis een kleiner aantal mensen te juichen om een andere Birds. De jonge saxofonist Marius Neset bracht onlangs zijn gelijknamige album uit en presenteert dat met een sterk concert. De Noor gaat zonder twijfel een hele grote worden in de jazzmuziek.

Als een wervelwind opent hij de set. Met korte, ingehouden noten, fel dansend om een akkoord, weet je vanaf de eerste seconde met wie je te maken hebt: Neset is een gedisciplineerde jazzcat met een onweerstaanbare techniek, die hij graag in grote monologen op het publiek afvuurt. Gelijk laat hij zien wat hij in huis heeft, ook als hij zijn sopraansax inwisselt voor de tenor. Neset schreeuwt en blèrt met grootse beheersing, lucht- en dubbeltonen en een ongelooflijk ritmisch besef.

Vooral dat laatste element is een kracht. Hoewel de band de onregelmatige ritmes omkeert en vertraagt, of al huppelend transformeert naar andere patronen, blaast Neset er lenig overheen. Soms met zo veel enthousiasme dat gehaastheid op de loer ligt, maar zichzelf voorbijblazen doet hij niet.

Bovendien is die enorme energie aanstekelijk, ook dankzij zijn fysiek: heftig beweegt zijn lichaam op en neer terwijl zijn blonde haarlokken zweven in de lucht. Dat maakt hem ook nog eens vermakelijk om naar te kijken.

Opvallend is de extreme, ritmische nadruk van de jonge lichting jazzhonden. De intrigerende composities plaatsen klassieke bebop in de moderne tijd. Net als een ander Brits bandje als Phronesis (niet toevallig ook met pianist Ivo Neame en drummer Anton Eger) ligt een belangrijk deel van de creativiteit in de speelsheid binnen maatsoorten. De breaks vliegen je om de oren en een tik later smelten de lijnen unisono samen.

Hoewel de ongetemdheid van Neset charmeert, voel je wel dat zijn geluid zich moet ontwikkelen om een lange set lang te blijven boeien. Soms verzandt hij in een opeenstapeling van virtuoze licks die verdwijnen en vergeten raken.

Maar pak vooral je kans om hem te zien in al zijn ongerepte gretigheid. Bijvoorbeeld vanavond op de Markt in Den Bosch tijdens Jazz in Duketown.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden