Mariska (19) is te oud. 'Daar ga ik niet om liegen'

Ze worden te duur, de vakkenvullers in de supermarkt. Een 19-jarige is twee keer zo duur als een 16-jarige. De prijsoorlog kan hun niets schelen, ze eisen hun recht op....

- 'Wat was het probleem tijdens uw functioneringsgesprek?'

- 'Ik moest wat vrolijker kijken.'

- 'Werden daar afspraken over gemaakt?'

- 'Als ik voortaan sjagrijnig keek, zou mijn baas me een schop onder m'n kont geven.'

- 'En heeft u weleens een schop onder uw kont gehad?'

- 'Nee, want na dat gesprek lette ik er goed op dat ik vriendelijk naar de klanten lachte.'

Caissière Marelle Klonowski (25) wil maar zeggen: er was helemaal niks mis met haar functioneren; supermarkt Boni in Emmen heeft haar contract niet verlengd omdat ze te oud en te duur was. 'Leeftijdsdiscriminatie!', roept ze door de zittingszaal. 'Dat mag niet volgens de wet!'

De gevolgen van de supermarktoorlog worden deze maandag pijnlijk zichtbaar voor de Commissie Gelijke Behandeling in Utrecht. Vijf jongeren hebben een zaak aangespannen tegen de - vijf verschillende - supermarkten, allen met dezelfde reden als Klonowski: ze werden te duur.

De baas van de caissière probeert vergeefs en met roodaangelopen hoofd aan te tonen dat Marelle slecht functioneerde. Drie andere werkgevers geven onomwonden toe dat de prijzenslag onder supermarkten slachtoffers onder het personeel eist, en dat de duurste vakkenvullers met een tijdelijk contract daarvan de dupe zijn. De vijfde zaak is geschikt, de werkneemster krijgt alsnog een forse schadevergoeding van haar baas, supermarkt C1000.

Vakkenvuller Vincent Brussee (18) wappert vandaag met de beste bewijsvoering. Zijn baas, Albert Heijn in Ede, heeft hem bij zijn gedwongen vertrek een getuigschrift meegegeven met lyrische teksten over Vincents functioneren. 'De reden dat zijn contract niet verlengd is, heeft alleen te maken met zijn leeftijd', schrijft de bedrijfsleider.

Met vriendelijke groet en een handtekening .

Het is een standaardtruc in het supermarktwezen: vakkenvullers worden zo jong mogelijk aangenomen, krijgen driemaal een tijdelijk contract tot maximaal drie jaar in totaal (zoals de flexwet dat toestaat) en moeten dan weer weg om plaats te maken voor een jongere collega .

Maar dat gaat zomaar niet, betoogt de voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. 'Kostenbesparing alleen is onvoldoende rechtvaardiging voor het maken van onderscheid in leeftijd.'

De commissie oordeelde eerder deze maand al dat Albert Heijn in de fout was gegaan door op kassabonnen te adverteren met de tekst: 'Zoek je werk en ben je niet ouder dan 19 jaar? Vraag dan info bij de counter.' Sinds 2004 bleek het filiaal uitsluitend 16-en17-jarigen te hebben aangenomen.

Samen met de CNV-jongerenvakbond wil de commissie een richtlijn opstellen voor supermarkten. Want bij het CNV hebben nog 79 jonge vakkenvullers en caissières zich gemeld die naar eigen zeggen op grond van hun leeftijd op straat zijn gezet.

'En er melden zich nog bijna dagelijks nieuwe werknemers', zegt voorzitter Antoon Blokland van CNV Jongeren boos. 'Als je 's morgens een supermarkt binnenloopt, zie je alleen piepjong personeel. En dan durven de supermarkten nog te klagen dat ze zo makkelijk worden overvallen.'

Die tientallen aanklachten zijn volgens het CNV nog maar het topje van de ijsberg. Hun massazaak zal binnenkort worden behandeld .

Eén afwezige klager, die vandaag eindexamen doet, heeft een advocaat gestuurd. De rest komt alleen. Zoals Mariska Louman (19), die betoogt dat ze 'gemeen' is behandeld door de Vomar waar ze werkte. 'Na mijn ontslag is een meisje aangenomen dat veel jonger is dan ik.' Haar baas - 'Ik heb niks tegen Mariska' - geeft toe dat zijn kosten, en dus Mariska's leeftijd, een rol speelden bij haar vertrek. 'Daar ga ik niet om liegen.'

Mariska's moeder noemt het 'een belediging dat jongeren, die altijd wordt verweten dat ze niet willen werken, het juist onmogelijk wordt gemaakt'. De commissie doet binnen acht weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden