Mariniers VS in gevecht bij Kandahar

Amerikaanse mariniers zijn gisteren gevechtsacties begonnen vanaf een vooruitgeschoven basis die zij vlakbij Kandahar, het laatste bolwerk van de Taliban in Afghanistan, hebben gevestigd....

Kort na de komst van de mariniers voerden gevechtshelikopters vanaf de basis, een vliegveldje ten zuiden van Kandahar, een aanval uit op een colonne pantservoertuigen van de Taliban.

Volgens het Pentagon ontmoetten de mariniers geen verzet bij de landingsoperatie, die de codenaam Swift Freedom heeft gekregen. Het vliegveldje, dat middenin het door de Taliban gecontroleerde gebied ligt, was eerder door anti-Taliban strijders ingenomen.

Verwacht wordt dat de komende dagen nog eens honderden mariniers zullen arriveren op de basis, maar volgens minister van Defensie Rumsfeld zullen het er niet 'duizenden' worden.

Rumsfeld was nogal vaag over de precieze missie die de troepen hebben. Hij liet echter doorschemeren dat zij niet zullen worden ingezet voor een aanval op Kandahar, waar de Taliban nog steeds standhouden.

Gespeculeerd werd dat de mariniers de taak hebben om Osama bin Laden op te sporen, maar volgens militaire deskundigen is het de vraag of de VS weten waar hij zich schuilhoudt. Volgens sommige berichten zou hij enkele dagen geleden zijn gezien bij Tora Bora, in de bergen bij de stad Jalalabad, op geruime afstand van Kandahar.

De minister van Buitenlandse Zaken van de Noordelijke Alliantie, dr. Abdullah, zei juist over informatie te beschikken dat Osama bin Laden in Kandahar is, samen met Taliban-leider mullah Omar. Maar generaal Myers, de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten, betwijfelde dat. Volgens hem gaapt er nu een kloof tussen de twee: mullah Omar wil doorvechten om zijn bewind te verdedigen, terwijl Bin Laden het er vooral om te doen is onder te duiken.

Rumsfeld zei dat de basis vooral zal worden gebruikt voor operaties om de bewegingsvrijheid van de Taliban en strijders van het Al Qa'ida-netwerk te beperken. Vanaf de basis vallen de belangrijkste doorgangswegen in het zuiden van Afghanistan te bestrijken.

Alles wijst erop dat de VS bij Kandahar hetzelfde recept willen volgen dat zij tot nog toe hebben gebruikt: de Taliban-troepen vanuit de lucht zodanig verzwakken dat hun strijders besluiten dat het verstandiger is naar de oppositie over te lopen.

President Bush bereidde er de Amerikanen gisteren op voor dat er in de komende fase van de strijd slachtoffers kunnen vallen aan Amerikaanse zijde. Hij waarschuwde dat er een 'gevaarlijke periode' aanbreekt in de oorlog tegen het terrorisme.

Hoewel er al weken commando's van speciale eenheden in Afghanistan opereren, is het de eerste keer dat de Amerikaanse strijdkrachten daadwerkelijk een basis vestigen in het land. Rumsfeld hamerde er echter op dat de mariniers niet als een bezettingsmacht komen.

Het Pentagon is erop gebrand niet te vervallen in de fouten die de Sovjet-Unie in de jaren tachtig maakte, toen Sovjettroepen het land bezetten en de burgerbevolking tegen zich in het harnas joegen met hun meedogenloze bombardementen. Tot nog toe lijken de Amerikaanse troepen niet die vijandige reactie op te roepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden