Mariniers geëerd voor beschermen voedselschip

Mariniers die de afgelopen maanden in de Somalische wateren een transportschip van het Wereldvoedselprogramma (WFP) hebben beschermd tegen piraten, zijn vandaag geëerd voor hun werk. De kersverse Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, reikte hun de herinneringsmedaille vredesoperaties uit tijdens de Marinedagen in Den Helder.

Tom Middendorp. Beeld anp
Tom Middendorp.Beeld anp

Het team van zwaarbewapende mariniers beveiligde het voedseltransport onderweg op zee, maar ook in de havens waar de zakken graan en maïs werden overgeladen. 'Dankzij uw bescherming hebben de Verenigde Naties zo'n 1000 ton voedsel kunnen afleveren voor de hongerende bevolking van Somalië', zei Middendorp.

De Nederlandse inzet is volgens hem niet alleen van belang voor de mensen in het Oost-Afrikaanse land, maar ook voor de piraterijbestrijding elders op zee. Omdat Nederlanders het voedselschip beveiligden, kwam er een marineschip uit de antipiraterijmissie Atalanta van de EU vrij voor andere taken, aldus de generaal.

Verlenging
De Tweede Kamer ging deze week akkoord met een verlenging van 3 maanden van het beschermingswerk van voedseltransporten van het WFP.

De eerste van de twee Marinedagen heeft vandaag ruim 55.000 bezoekers getrokken, aldus Defensie. Tijdens het evenement geeft de Koninklijke Marine onder meer helikopterdemonstraties en zijn marineschepen toegankelijk voor het publiek. Defensie verwacht dit weekeinde in totaal 120.000 bezoekers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden