Marineschip VS vanuit Jemen bestookt met projectielen

Een Amerikaans marineschip is zondag het doelwit geweest van een mislukte raketaanval vanuit Jemen. Twee projectielen werden volgens een legerwoordvoerder afgeschoten vanuit Houthi-gebied, maar kwamen vroegtijdig in het water terecht.

Redactie
Een USS Mason voor de kust van Jemen is bestookt met twee projectielen. Beeld afp
Een USS Mason voor de kust van Jemen is bestookt met twee projectielen.Beeld afp

Het schip, de USS Mason, bevond zich in de Rode Zee voor de kust van Jemen toen de aanvallen plaatsvonden. Het vaartuig liep geen schade op. Ook de opvarenden bleven ongedeerd. Het is onduidelijk of de Houthi-opstandelingen ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Saoedi-Arabië, die de coalitie tegen de Houthi-rebellen in Jemen leidt, beweert maandag twee raketten van de sjiitische rebellen in Jemen te hebben onderschept. Eén projectiel was gericht op de Saudische stad Taif, niet ver van Mekka, aldus het bewind in de hoofdstad Ryad.

De tweede raket die onschadelijk werd gemaakt, was gericht op de Jemenitische stad Marib, ten oosten Sanaa.

De claim volgt twee dagen nadat in Jemen door een luchtaanval op een trouwerij in de hoofdstad Sanaa 140 mensen omkwamen en minstens 525 anderen gewond raakten. Het gaat om een van de zwaarste aanvallen in de toch al brute burgeroorlog die sinds najaar 2014 op het Arabische schiereiland woedt.

Na die aanval wees de beschuldigende vinger vrijwel direct naar Saoedi-Arabië, dat sinds maart 2015 aanhoudend bombardementen uitvoert op het land.

Onafhankelijk onderzoek

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid Ra'ad al-Hussein, heeft maandag aangedrongen op een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de luchtaanvallen in Jemen. Volgens de VN zijn sinds maart 2015 door de bombardementen ten minste 4.125 burgers gedood. Zeker 7.200 slachtoffers raakten gewond.

Er is voldoende reden te veronderstellen dat er sprake is van schending van de mensenrechten, aldus Zeid. 'Sinds het begin van het conflict in Jemen zijn trouwerijen, markten, ziekenhuizen, scholen en nu een begrafenisbijeenkomst onder vuur genomen. Het resultaat was talloze burgerslachtoffers, terwijl het volstrekt onduidelijk bleef wie verantwoordelijk is voor deze daden'.

Een man die gewond is geraakt bij de luchtaanval op een begrafenis in Sanaa, afgelopen weekend. Beeld afp
Een man die gewond is geraakt bij de luchtaanval op een begrafenis in Sanaa, afgelopen weekend.Beeld afp

Hulp herzien

In een reactie op de luchtaanval op de begrafenis, hebben de Verenigde Staten laten weten dat ze hun steun aan de campagne van Saoedi-Arabië in Jemen opnieuw evauleren. Woordvoerder Nat Price waarschuwde dat de Amerikaanse militaire steun 'geen blanco cheque' is. In juni dit jaar bracht Washington zijn militaire personeel in Saoedi-Arabië al terug, al is onduidelijk of dit te maken had met het hoge aantal burgerslachtoffers in Jemen.

Net als Groot-Brittannië verkopen de Verenigde Staten op grote schaal wapens aan Saoedi-Arabië. Ook geven de VS inlichtingen en logistieke steun.

Saoedi-Arabië ontkent achter de aanval van zaterdag te zitten, maar kondigde niettemin een onderzoek aan naar de 'berichten over een betreurenswaardig en pijnlijk bombardement'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden