Weblog

'Marineschepen patrouilleren, helikopters cirkelen: de eerste militaire olympiade is een feit'

'Wie Londen bezoekt, kan de indruk krijgen dat er een militaire coup gepleegd is', schrijft onze correspondent in de Britse hoofdstad Patrick van IJzendoorn. Het leger wordt op grote schaal ingezet, want plots gaat er van alles mis tijdens de voorbereidingen op de Olympische Spelen.

Twee soldaten lopen langs het Olympisch Stadion in Londen Beeld getty
Twee soldaten lopen langs het Olympisch Stadion in LondenBeeld getty

Lange tijd verliepen de voorbereidingen voor London 2012 vlekkeloos, maar de laatste weken zijn de zorgen gegroeid. Na chronische transportproblemen loopt nu de veiligheid gevaar. Het leger is al ingeroepen.

Wie binnenkort Londen bezoekt en niet de minste interesse heeft in sportieve aangelegenheden, kan de indruk krijgen dat er een militaire coup gepleegd is. Er lopen duizenden militairen op drukke locaties waar mensen bijeenkomen om hardlopers, boogschutters en hockeyers aan het werk te zien. Op de Theems nabij Greenwich drijft het grootste schip van de marine, boven de stad cirkelen gevechtshelikopters en op daken van flatgebouwen staat luchtafweergeschut. De eerste militaire olympiade is een feit.

Rotklusjes
Dat was niet zoals de organisatie het had voorgesteld. Oké, de aanwezigheid van het oorlogschip, de luchtmacht en de artillerie behoren tot de standaarduitrusting van de moderne Spelen, maar dat er militairen vanuit Kandahar naar Stratford moesten komen om bezoekers te fouilleren, rugzakken leeg te halen en de wc's schoon te maken, dat was niet de bedoeling. Voor die rotklusjes had het ministerie van Binnenlandse Zaken G4S ingehuurd, het particuliere beveiligingsbedrijf dat meer dan de helft van haar omzet van 2 miljard dankt aan contracten met de Britse overheid.

In ruil voor 284 miljoen pond zou G4S een leger van ruim tienduizend beveiligers op de been brengen. Echter, twee weken voor het begin van de Spelen erkende het bedrijf dat het 3500 man te kort zal komen, een tekort dat Defensie nu aanvult. Inmiddels is er een beerput open gegaan. Gebleken is dat G4S vooral druk is geweest met het innen van de beloning. Het werven van personeel was een bijzaak die werd overgelaten aan jongeheren- en dames die nog nooit een snuffelhond of röntgenscan van dichtbij hebben gezien.

Zij hebben zich volledig gestort op studenten voor wie het een leuk zomerbaantje is. De website www.thestudentroom.co.uk staat vol verhalen over vliegensvlugge sollicitatiegesprekken, geurproeven waarbij de kandidaten wodka van water moesten onderscheiden en over hoe afvallers toch werden aangenomen. Vooral buitenlanders solliciteerden. Bij de Britten zelf bestond weinig interesse in deze bijverdienste. Bovendien blijkt het tijdelijke G4S-personeel ongemotiveerd te zijn. Er wordt een grote uitval verwacht, waardoor er nog meer militairen moeten worden opgeroepen.

Hoofdpijndossier
De Labour-oppositie roept nu om het hoofd van minister van Binnenlandse Zaken Theresa May, maar die blijft beweren dat ze in het volste vertrouwen heeft gehandeld. G4S houdt zich op de vlakte en moet waarschijnlijk zo'n vijftig miljoen pond terugbetalen wegens contractbreuk, maar voor een boete hoeft het bedrijf niet te vrezen. Dat was niet in het contract opgenomen. Britten vragen zich nu af waarom de overheid niet meteen een beroep heeft gedaan op het leger in plaats van het onbetrouwbare G4S, desnoods met soldaten voor een keer in burgerkledij.

Voor May vormen de Olympische Spelen toch al een hoofdpijndossier, temeer omdat er nog steeds lange rijen staan op luchthaven Heathrow. De sfeer wordt steeds grimmiger. Beveiligingspersoneel - jawel, van G4S - moet voorkomen dat poortjes worden bestormd en mensen filmopnamen maken van de rijen. Ondertussen heeft het douanepersoneel te horen gekregen dat men hun 'klanten' op een vriendelijke wijze welkom moet heten in het Verenigd Koninkrijk. Tot overmaat vertoonde de verkeersader tussen Heathrow en Londen opeens scheuren.

Dat laatste is symbolisch. Achter het Olympische vernislaagje gaat een wereldstad schuil die normaal gesproken al druk is, ook in augustus. Met zorg leven de Londenaren naar de Spelen toe. Sommige bedrijven staan het toe dat werknemers thuiswerken, terwijl enkele ministeries kantoorruimte buiten de stad hebben geregeld. De komende maand zal het vaak improviseren worden. 'Ergens verwacht je,' zo schreef Matthew Norman in The Daily Telegraph, 'dat we zonder grote catastrofes op de gebruikelijke chaotische wijze voort zullen modderen'. Een zeer Britse Spelen, derhalve.

Patrick van IJzendoorn is correspondent van de Volkskrant in Londen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden