Marine vloog Hirsi Ali in november in allerijl het land uit

Het bedreigde Kamerlid Ayaan Hirsi Ali is in november door het ministerie van Defensie in allerijl naar het buitenland gevlogen om er onder te duiken....

Dit blijkt uit informatie van bronnen op Valkenburg en bij het ministerie van Defensie in Den Haag. Waar de Orion heenging is bekend bij deze krant, maar wordt niet gepubliceerd om de veiligheid van Hirsi Ali niet in gevaar te brengen.

Defensie wil het verhaal bevestigen noch ontkennen en weigert ieder commentaar. 'We zeggen niets over deze kwestie', aldus een woordvoerder van chef defensiestaf Dick Berlijn, Nederlands hoogste militair. 'Als iets dergelijks aan de orde was, dan zou dit een special operation zijn en daar zeggen we nooit iets over.'

Van de operatie, zo bevestigt een bron bij Defensie, is slechts een klein groepje op het ministerie en op Valkenburg op de hoogte. De Orion, een reservetoestel, werd in de loop van de middag geparkeerd op het afgelegen bewapeningsplatform. Het Marine Bewakings korps stuurde vervolgens iedereen van het platform af, onder wie het grondpersoneel, aldus een getuige die anoniem wenst te blijven.

Kort daarna reed een Mercedes met hoge snelheid het platform op. Bij de vliegtuigtrap stapten drie inzittenden uit, twee zwaarbewapende mannen en Hirsi Ali, die meteen aan boord van de Orion gingen. De geheime operatie kwam nadat in de voorgaande nacht in Amsterdam en Amersfoort vijf mannen waren gearresteerd die deel zouden uitmaken van het terreurnetwerk van de zogenoemde Hofstad-groep.

De twee mannen die later op de dag in de Antheunisstraat werden aangehouden, Jason W. en Ismail A., behoorden ook tot dit netwerk.

Justitie wilde toen geen commentaar geven op berichten dat met hun arrestatie een aanslag op Hirsi Ali en haar collega Geert Wilders was verijdeld.

Commandant Kopp van Valkenburg zegt desgevraagd: 'Er is gevlogen op die dag maar ik doe verder geen mededelingen over deze kwestie.' 'Men mag er niets over zeggen', zegt een bron bij het bureau operaties van Valkenburg . 'Het is zeer ongebruikelijk dat niet alle verantwoordelijken zijn gekend in deze vlucht.' Volgens een hoge bron bij de vliegers van het vliegkamp 'weten alleen de bemanning van de Orion en een gering aantal anderen op het vliegkamp ervan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden