Marine-terrein Amsterdam voor even openbaar

Enkele honderden mensen konden gisteravond in de regen een kijkje nemen op het normaal niet toegankelijke Marine-terrein in Amsterdam. Zij konden zich vergapen aan onder meer het langgerekte Poortgebouw uit de 17e eeuw.

ANP
Het Marine-terrein links in beeld. © Het Parool/Klaas Fopma Beeld
Het Marine-terrein links in beeld. © Het Parool/Klaas Fopma

Het Poortgebouw is het enige restant van de Admiraliteitsgebouwen. De Admiraliteit zetelde er in de Gouden Eeuw en had als belangrijkste taak de VOC-vloot te beschermen. Daarnaast staat het Scheepvaartmuseum. Dat was het eerste gebouw dat in 1655 op het Marine-terrein verrees en fungeerde als 's Lands Zeemagazijn. Onder meer touwen, zeilen en kogels lagen er opgeslagen.

Defensie
In totaal staan er 44 gebouwen op het terrein. Die doen niet allemaal aan de 17e eeuw denken. Zo staan er ook bijvoorbeeld kantoorgebouwen uit later tijden. Naast een sportveld staat het depot van het Scheepvaartmuseum met een titanium dak. Het gebouw is in 2001 in gebruik genomen.

Het terrein is eigendom van het ministerie van Defensie, dat overweegt het te verkopen. Defensie is over de toekomst in overleg met onder meer de gemeente.

Openbaar
Wethouder Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening, GroenLinks) zei op een debat na de rondgang dat hij graag wil dat het terrein openbaar wordt en dat de historie behouden blijft. Ook wil hij het gebied graag samen met Defensie ontwikkelen. Hoeveel dat mag kosten, wilde hij niet prijsgeven. 'Over geld moeten we vanavond niet praten'.

Bert Kwast, die gespreksleider Felix Rottenberg typeerde als 'de vastgoedprins' van Defensie, zei dat verkoop van het terrein alleen wordt overwogen vanwege geldnood. Volgens hem zijn veel toekomstscenario's mogelijk. Er zijn ook gesprekken met bijvoorbeeld het Rijk.

Buurtbewoners
Lang niet iedereen die wilde, kon het terrein donderdagavond op. Volgens een gemeentewoordvoerster hadden 700 mensen zich aangemeld, terwijl er plaats was voor maximaal 350 personen. Uit een peiling van Rottenberg bleek dat er vooral veel buurtbewoners in de zaal zaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden