Marine geeft kijkje door bril elitekorps

WAGENINGEN (ANP) - Als ze worden ingezet is de situatie meestal al geëscaleerd. Hun meest recente wapenfeit is de arrestatie van negen piraten vorige maand in de Golf van Aden bij Somalië. De actuele kaping van een Nederlands schip in het gevaarlijke zeegebied is daarom onder de thuisblijvende collega's van de Nederlandse antiterreureenheid van het korps mariniers het gespreksonderwerp als ze een training in een leegstaand gebouw in Wageningen afwerken.

In totaal 130 elitemariniers vormen de Nederlandse Maritime Special Operation Forces, voorheen (deel van) de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE), die in binnen- en buitenland worden ingezet bij bijvoorbeeld kapingen en gijzelingen. Het meest sprekende en recente voorbeeld op Nederlandse bodem is de arrestatie van de Hofstadgroep na de belegering van het Haagse Laakkwartier in 2004. Bij hoge uitzondering kregen enkele journalisten donderdag een kijkje bij een normale trainingsdag van deze bijzondere eenheid.

In het Wageningse slooppand oefenen ongeveer dertig gemaskerde en volledig uitgeruste special forces de beëindiging van een gijzeling. Vier terroristen houden vier mensen gegijzeld in een lokaal van de benedenverdieping van het hoge gebouw. Een terrorist (tango) heeft zijn slachtoffer (sierra) vast, met zijn pistool op het hoofd van de gijzelaar gericht.

Cirkelzaag

Een cirkelzaag die door de deur tevoorschijn komt, vormt het startschot van de bevrijdingsoperatie. Er klinken twee luide knallen en door een andere deur komt een stootblok het lokaal binnen. De mariniers stormen binnen. Met enkele gerichte verfschoten worden de terroristen uitgeschakeld, ontwapend en geboeid. Ook de gijzelaars worden op de knieën gedwongen met de handen op het hoofd. De actie is in een mum van tijd succesvol tot een eind gebracht.

De unieke blik in de keuken is bedoeld voor de werving van mariniers. Want hoewel het aansprekende elitekorps in verhouding nauwelijks personeelstekort kent, is de selectie streng en zijn verloop en uitval groot, legt marinier Jan-Willem (verder anoniem) uit. Ongeveer 30 procent van de belangstellenden komt door de selectie. Geschikte kandidaten zijn mentaal sterk maar niet per se oersterk. ,,Je fysiek kun je trainen.''

De hoge uitval is het resultaat van het veeleisende bestaan. Mariniers zijn 365 dagen per jaar, 24 uur per dag beschikbaar en moeten binnen drie uur klaarstaan voor vertrek naar een nieuwe opdracht te land, ter zee of in de lucht. Ook een gezin moet daarmee kunnen omgaan, aldus Jan-Willem. En een maximumleeftijd is er niet, maar veel mariniers belanden op latere leeftijd toch aan een bureau, vertelt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden