Marihuana vermindert de concentratie

Bij zware gebruikers van marihuana gaat het geheugen en het concentratievermogen blijvend achteruit, stellen Amerikaanse en Australische onderzoekers op basis van een studie met een honderdtal gebruikers....

De onderzoekers, onder leiding van deskundigen van het verslavingscentrum van de universiteit van New South Wales in Sydney, onderwierpen 51 marihuana-rokers, die gemiddeld meer dan 24 jaar achtereen met grote regelmaat joints hadden gerookt, 51 matige marihuanagebruikers en een controlegroep van 33 niet-gebruikers aan talloze (neuro)psychologische standaardtesten.

Daarmee werden het concentratievermogen, het geheugen en andere cognitieve functies in kaart gebracht. De zware gebruikers presteerden significant slechter bij die tests dan de matige rokers, en die weer slechter dan de geheelonthouders, ontdekten de onderzoekers.

In een begeleidend commentaar in JAMA stellen Amerikaanse psychiaters van Harvard Medical School in Belmont (Massachussetts) dat de resultaten van het Australisch/Amerikaanse onderzoek met enige terughoudendheid geïnterpreteerd moeten worden.

Er is namelijk recent een metastudie verschenen waaruit juist blijkt dat langdurig gebruik van marihuana geen significante neuropsychologische gevolgen heeft, schrijven ze.

Bovendien, uit een recent uitgevoerd eigen onderzoek onder 108 zware cannabisgebruikers in vergelijking met 72 niet-gebruikers bleek dat na een maand zonder cannabis, geen verschillen meetbaar waren in de capaciteiten van de proefpersonen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden