Marianne Thieme: 'Groene politiek heeft gewonnen'

Gejuich klinkt in de Pulchri Studio aan de Lange Voorhout in Den Haag, waar de Partij voor de Dieren zijn verkiezingsavond beleeft. Volgens de exitpolls zou de bijna vijftien jaar oude partij zijn invloed in het parlement meer dan verdubbelen, van twee naar vijf zetels.

Lijsttrekker Marianne Thieme is blij met de zetelwinst. Beeld Marlena Waldthausen

'Wij zijn het groene anker in de Kamer dat de andere partijen bij de les houdt', zegt lijsttrekker Marianne Thieme. 'Vanavond heeft de groene politiek gewonnen. Wij horen overal dat mensen ons planeetbrede programma hebben ontdekt. We hebben daarvoor heel hard campagne gevoerd.'

Femke Merel Arissen, nummer vijf op de kandidatenlijst, praat met een brok in de keel. Voor haar is het een extra spannende avond, of ze in de Kamer komt. 'De kiezer beloont onze partij voor ons harde werken', zegt ze.

Bij de oprichting in 2002 werd door velen sceptisch gereageerd op wat toen werd gezien als een one-issuepartij. In 2006 kwam de Partij voor de Dieren voor het eerst in de Tweede Kamer met twee zetels. Dit aantal bleef constant bij de verkiezingen in 2010 en 2012, toen de partij al op meer hoopte.

Volgens de exitpolls stijgt de Partij voor de Dieren van twee naar vijf zetels. Beeld Marlena Waldthausen

Sprong naar voren

Maar nu is dan de sprong naar voren gemaakt. Eva van Esch, de nummer zes, denkt dat de partij het succes heeft te danken aan het consistente verhaal en het stabiele gezicht van de partij. Waar veel andere partijen regelmatig van lijsttrekker wisselen, kent de Partij van de Dieren maar een leider, Marianne Thieme, en zijn de speerpunten constant, als de strijd tegen de bio-industrie en steeds meer, de nadruk op klimaat- en milieubeleid. Arissen: 'Mensen weten waar wij voor staan, en zien dat wij wat wij bereiken. Wij hebben dierenwelzijn op de kaart gezet en staan voor het milieu.'

Hoewel de Partij voor de Dieren duidelijk scoort met haar nadruk op klimaatbeleid, was er ook een bedreiging, de stormachtige opkomst van de jonge, charismatische GroenLinks-leider Jesse Klaver. Veel kiezers twijfelden tussen GroenLinks en de Partij voor de Dieren. De vrees was dat veel mensen dit keer 'strategisch' voor GroenLinks zouden kiezen.

'Jesse heeft ons niet gebeten', zegt Van Esch. Ik denk dat de PvdA meer last heeft gehad van zijn opkomst dan wij.'

Vreugde bij Partij voor de Dieren na de eerste exitpoll. Beeld Marlena Waldthausen

Hoe ging het er bij de andere partijen aan toe?

PvdA
De totale shock overheerste. 'Het voelt onrechtvaardig', zei Dijsselbloem. Lodewijk Asscher sprak over 'een bittere, traumatische avond'.

GroenLinks
'Dit', zegt Jesse Klaver, 'is een overwinning om trots op te zijn. We hebben meer zetels gewonnen dan we ooit in de Kamer hadden. Maar we zijn pas net begonnen. You ain't seen nothing yet.'

SP
Emile Roemer oogt nog net zo veerkrachtig als aan het begin van een uitputtende verkiezingscampagne, hoewel de SP en winnen op landelijk niveau zich kennelijk slecht met elkaar laten verenigen.

VVD
Een partij die optimisme tot motto heeft verheven, hoort een verlies met gejuich te begroeten. Dus wordt er gejoeld in het WTC, als voor de VVD een verlies van tien zetels wordt voorspeld. 'Fantastisch resultaat'.

PVV
De afwezigheidscampagne van Geert Wilders heeft zijn PVV in de prognose van de einduitslag 20 zetels opgeleverd. De voorspelde tweestrijd met de VVD is in een nederlaag geëindigd.

CDA
Een sterke eindsprint brengt CDA naar 19 zetels. 'We hebben de weg omhoog gevonden.'

D66
Het Torentje wordt het niet, zoals Alexander Pechtold zo vurig hoopte. Maar een monsterzege is het wel voor D66.

50Plus
Henk Krol betreedt dansend de zaal waar 50Plus de verkiezingsavond doorbrengt. 'Lieve mensen, we zijn verdubbeld!'

Denk
De compromisloze houding is beloond.

Forum voor Democratie
Baudet snoerde zijn tegenstanders in zijn overwinningsspeech met zichtbaar genoegen de mond.

Artikel 1
'Ook nul zetels is winst'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden