Maria-Teresa Tauscher zaligverklaard

ROERMOND (ANP) - Kardinaal Ad Simonis heeft zaterdag op gezag van paus Benedictus XVI de van oorsprong Duitse non Maria-Teresa van de Heilige Jozef zaligverklaard. Dat deed hij door het voorlezen van een pauselijke apostolische brief tijdens een viering in de stampvolle kathedraal van Roermond.

Het was de eerste zaligverklaring op Nederlandse bodem sinds de paus heeft bepaald dat deze plechtigheden niet meer in het Vaticaan plaatshebben maar in het bisdom waar de nieuwe zalige is gestorven en begraven. Maria-Teresa Tauscher (1855-1938), stichteres van de Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus, is begraven in Sittard, waar zij het moederhuis van haar congregatie vestigde.

Bij de plechtigheid waren behalve veel karmelietessen uit kloosters in de gehele wereld ook bisschoppen uit diverse landen aanwezig. Verder woonden onder anderen de Limburgse gouverneur Frissen en de burgemeesters van Roermond en Sittard de viering bij.

Genezing

Onder de gasten was ook Maria Pieters-Maas uit Heerlen. Zij genas na het aanroepen van de nieuwe zalige op medisch onverklaarbare wijze van een pijnlijke voetschimmel. Mede op basis van de erkenning van die wonderbaarlijke genezing kon Maria-Teresa worden zaligverklaard.

Het gewone publiek kon de viering, rechtstreeks via internet uitgezonden op de site www.katholieknederland.nl, volgen in de Heilige Geestkerk in de Limburgse stad. Voorafgaand aan de zaligverklaring las pater Bonifatius Honings, die als zogeheten postulator de zaligverklaring van Maria-Teresa heeft bepleit, een korte levensbeschrijving van de ,,dienares Gods'' voor. Na het voorlezen van apostolische brief werd een relikwie van de nieuwe zalige van achter uit de kerk naar voren gedragen en bij het altaar geplaatst.

Simonis sloot het ritueel van de zaligverklaring af met een gebed om voorspraak van Maria-Teresa. ,,Verleen ons, op haar voorspraak, dat wij met een zelfde liefde, ook temidden van drukkende zorgen, uw kerk met toewijding kunnen opbouwen.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden