Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman

Margrite Kalverboer is de nieuwe Kinderombudsman. De Tweede Kamer heeft haar dinsdag gekozen uit twee kandidaten. In een geheime stemming kreeg ze 78 stemmen. Haar tegenkandidaat Carla van Os kreeg dertien stemmen.

Margrite Kalverboer Beeld anp
Margrite KalverboerBeeld anp

De 55-jarige Kalverboer was als eerste voorgedragen door twee commissies in de Kamer, op advies van de Nationale Ombudsman.

Beide kandidaten studeerden onder meer orthopedagogiek in Groningen en zijn goed thuis in het vreemdelingenrecht voor kinderen. Kalverboer is nu bijzonder hoogleraar Kind, Pedagogiek en Vreemdelingenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Eerder zei Kalverboer dat ze van plan is de positie vanuit haar wetenschappelijke achtergrond in te vullen. 'Het kind heeft het recht om gehoord te hebben, maar hoe luister je nou naar kinderen, hoe neem je hun ideeën mee? De wetenschappelijke inzichten die ik heb, zou ik graag meenemen in het verbeteren van werkelijke situaties.'

Van Os, die te boek staat als activistisch, verwachtte al dat Kalverboer de positie in de wacht zou slepen. 'Ik ben heel trots op haar en weet zeker dat de kinderen in Nederland een geweldige Ombudsman aan haar hebben.'

De functie kwam vrij, omdat de termijn van Marc Dullaert niet werd verlengd. Hij werd vijf jaar geleden de eerste ombudsman die speciaal opkomt voor de belangen van kinderen.

De beëdiging van Kalverboer vindt op een later moment plaats.

Lees ook:

'Een ombudsman moet schuren': Interview met de eerste Kinderombudsman Marc Dullaert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden