Margriet en Pieter trouw gevolgd door de pers

'Veel geluk voor prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.' Zo eindigde het commentaar in de Volkskrant van 10 januari 1967, de dag waarop de derde dochter van koningin Juliana trouwde....

Naar aanleiding van het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst hield de Volkskrant maandag een pleidooi voor beperking van het Koninklijk Huis, waar na de troonsbestijging van Willem-Alexander ook zijn broers Johan Friso en Constantijn buiten moeten vallen. De commentator: 'Met die te verkiezen uitkomst was het jongste Oranjehuwelijk een weliswaar feestelijk, en voor de betrokkenen heuglijke, maar staatsrechtelijk irrelevante gebeurtenis.'

Een blik in de oude krantenleggers is meestal een ontnuchterende ervaring. Zo ook nu. De verslaggeving over het Koninklijk Huis door de Volkskrant wordt doorgaans gevolgd door een harde kern van kritische lezers die pleiten voor een sobere behandeling. De aandacht is hun al gauw te veel, te vrijblijvend en te populistisch. Ze doen het voorkomen alsof de krant de laatste jaren haar rol van luis in de pels verloochent. Zelfs na de beperkte, ingetogen berichtgeving over het prinselijk huwelijk van zaterdag klaagde nog een enkeling over de overdadige aandacht.

Uit lezing van de verslagen rond het huwelijk van Margriet en Pieter, 34 jaar terug, doemt een verrassend beeld op. Alleen al in de week van die trouwpartij publiceerde de Volkskrant ruim vijf pagina's over de feestelijke gebeurtenis. Waar de redactie zich vorige week beperkte tot een profiel van Laurentien, nieuws over Koks ingreep in het tv-gesprek van het bruidspaar, foto's plus bericht over het burgerlijk huwelijk en een foto plus een beknopt verslag over de kerkelijke inzegening, ging de krant in 1967 voluit.

Geen detail werd de lezer onthouden. Hoeveel agenten er ingezet werden, welke autoriteiten er zouden komen, de routes die gevolgd moesten worden, wie de getuigen zouden zijn, wat er gegeten werd en welke kleding men zou dragen, hoe de erewacht werd georganiseerd en hoeveel bloemen De Nederlandse Bloemisterij beschikbaar had gesteld. En keurig gedoseerd over alle dagen van de week, met elke dag een bericht of foto op de voorpagina.

De huwelijken van Constantijn en zijn tante Margriet zijn goed vergelijkbaar. Beiden zijn het derde kind van de regerende vorstin. Alletwee trouwden met een onomstreden Nederlandse partner in de schaduw van het geruchtmakende huwelijk van hun oudste zus/broer, de kroonprinses/prins. Met dit verschil dat Beatrix in 1967 al een jaar getrouwd was en Willem-Alexander nog in het huwelijk moet treden.

Uit het nieuwsaanbod is het verschil in aandacht niet te verklaren. In de week van Margriets huwelijk dreigde in China een burgeroorlog, was er nieuws uit Vietnam en werd er druk gespeculeerd over een naderende economische crisis. Net als zaterdag werd de tegenvallende opkomst van het publiek in Den Haag toegeschreven aan de tv. De NTS, voorloper van de NOS, gebruikte voor het eerst een rijdende camera.

Het weerhield de krant er niet van breed uit te pakken over het huwelijk. Alle artikelen komen zeer plichtmatig over, waarschijnlijk omdat de informatie uitsluitend door autoriteiten werd geleverd. De Haagse burgemeester Kolfschoten mocht een halve pagina uitweiden over zijn ambtelijke taak bij het huwelijk. Een wandeling door de besneeuwde tuinen van paleis Soestdijk leverde foto's op voor de voorpagina en een reportage over de 'sneeuwpret in de bossen'. Het publiek was in de maanden daarvoor al op de hoogte gebracht van de zoektocht naar een geschikte woning voor het jonge paar, de samenstelling van de bruidsstoet, de voorganger in de kerk, de cadeaulijst en de deelnemers aan het galabal.

De Volkskrant was geen uitzondering. Vrijwel alle kranten, radio en tv meldden trouw alle keutels die de RVD liet vallen. Het paste in de tijd, 1968 moest nog komen en de babyboomers hadden het roer nog niet overgenomen. Dat een Leidse bloemist het trouwboeket zou samenstellen werd door veel kranten gemeld, evenals de naam van de boekbindster van de bijbel van het bruidspaar.

Na de huwelijksdag trok de Volkskrant twee pagina's uit voor het evenement. Afgelopen maandag een kwart pagina. In 1967 reageerde geen enkele lezer; in 2001 zet de gang van zaken toen de 'koninklijke' verslaggeving nu enigszins in perspectief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden