Margarita klaagt in pers over Beatrix

Prinses Margarita de Bourbon de Parme, oudste dochter van prinses Irene, is gebrouilleerd met de koninklijke familie. Hulpverzoeken aan koningin Beatrix om aanhoudend 'getreiter' van haar en haar echtgenoot te laten stoppen, haalden niets uit....

Dat zeggen Margarita en haar man, Edwin de Roy van Zuydewijn, deze week in HP/De Tijd en het Duitse weekblad Stern. 'De familie herkent zich niet in het beeld dat in de artikelen wordt opgeroepen', laat de familie via de Rijksvoorlichtingsdienst weten. 'Uit liefde voor Prinses Margarita' wil de familie niet ingaan op de beweringen.

Margarita is net als haar moeder geen lid van het Koninklijk Huis, omdat Irene in 1964 zonder toestemming van het parlement trouwde met Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Irene verspeelde daarmee haar rechten op de troon. Sindsdien geldt voor deze tak van de koninklijke familie niet langer de ministeriële verantwoordelijkheid. Carlos en Irene scheidden in 1981, maar Carlos bleef bij de koninklijke familie over de vloer komen.

In het interview hekelt Margarita het hofleven. Ze vertelt dat haar man door de Oranjefamilie niet als huwelijkspartner werd geaccepteerd . 'Op allerlei manieren probeerden ze duidelijk te maken dat hij een twijfelachtig karakter had.' Edwin: 'De ene onbeschofte manier van behandelen na de andere' - zoals de hofdame die publiekelijk zijn uitgestoken hand weigerde.

Ook haar vader speelde volgens Margarita een kwalijke rol. Hij wilde onder andere weten of Edwin een homoseksuele relatie had gehad en of het waar was dat hij was besmet met het HIV-virus. Ook bleek hij over inzage te beschikken in Van Zuydewijns dossier van de Sociale Dienst.

Van Laurentien Brinkhorst, inmiddels echtgenote van prins Constantijn, kreeg Van Zuydewijn op een feest te verstaan dat hij wel 'moest meedoen' als hij 'bij de club wilde horen'. Het liep anders. Het echtpaar woont in Frankrijk, waar het in 2001 trouwde. Koningin Beatrix, voorheen Margarita's peettante, en Carlos Hugo ontbraken op de bruiloft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.