Margarita eist 74 duizend van bank

Prinses Margarita eist 74 duizend euro van MeesPierson. Volgens de prinses heeft de bank zonder haar toestemming 100 duizend dollar van haar rekening overgeboekt...

Prinses Margarita, de dochter van Irene en Carlos Hugo, leeft al een tijd in onmin met het Koninklijk Huis. Die strekt zich ook uit naar de financiële relaties, zo bleek maandag in een kort geding dat Margarita had aangespannen voor de rechtbank in Amsterdam.

Het geschil draait om een transactie in januari 1998. Toen werd van Margarita's effectenrekening 93 duizend euro omgewisseld in dollars en overgeboekt naar C.H. de Bourbon de Parme. Volgens Margarita's advocaat Kemp handelde de bank in opdracht van haar broer.

Maar die had niet de bevoegdheid en daarom was de overboeking onrechtmatig, aldus Kemp. Hij beschuldigde MeesPierson ook van indiscretie. Het hele koningshuis was volgens hem op de hoogte van het financiële handelen van Margarita.

Advocaat Van Hees van MeesPierson bestreed dat. 'Discretie en vertrouwelijkheid zijn de basis van de relatie tussen klant en bank.' Vanwege die discretie kon Van Hees niet ingaan op de details van de transactie.

Of hij daarmee doelde op financiële problemen van Carlos Hugo, wilde Van Hees niet bevestigen. De kinderen stortten maandelijks een bedrag in een familiefonds dat was opgericht om hun vader financieel te steunen. Margarita stortte maandelijks 113 euro op deze rekening.

Volgens Van Hees is het voor een bank als MeesPierson niet ongebruikelijk dat klanten mondeling opdrachten geven. 'Dat levert nooit problemen op, juist omdat we zoiets alleen doen met goede bekenden.' Hij vindt het raar dat Margarita pas na vijf jaar aan de bel trekt. 'Ze moet het geld toch gemist hebben.'

Volgens Kemp was het rekeningafschrift zo onduidelijk dat Margarita pas veel later ontdekte dat ze geld had gegeven aan haar vader.

De 74 duizend euro die Margarita eist, is een voorschot. De echte claim ligt hoger, omdat de prinses vijf jaar beleggingswinst heeft gemist over 100 duizend dollar. Dat kan oplopen, want de vermogensbeheerder van het Koninlijk Huis boekte jaarlijks tot 25 procent koerswinst, zei Kemp. 'Op een of andere manier wist hij precies wanneer hij Heineken of ING moest kopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden