nieuwsklimaatactie greenpeace

Marechaussee verwijdert actievoerders Greenpeace uit Schiphol Plaza, 26 demonstranten gearresteerd

Enkele honderden actievoerders hebben zaterdagochtend een deel van de hal van Schiphol Plaza bezet. De actievoerders protesteerden daarmee tegen de klimaatvervuiling door de luchtvaart en Schiphol Airport. 26 demonstranten werden gearresteerd. 

Greenpeace-activisten demonstreren in Schiphol Plaza.Beeld EPA

De actie, georganiseerd door Greenpeace, was van tevoren aangekondigd. De burgemeester van Haarlemmermeer had geen toestemming gegeven voor een demonstratie binnen Schiphol. De actievoerders mochten wel een manifestatie buiten houden, voor de ingang.

Desondanks slaagde een groep van ongeveer driehonderd actievoerders erin om rond elf uur de hal van Schiphol Plaza binnen te komen, de hal waar de treinen aankomen. De demonstranten trokken met een optocht, begeleid met muziek, door de hal.

Binnen zetten ze een podium op. Drie actievoerders klommen in pilaren van de hal en hingen daar spandoeken op. Agenten van de marechaussee probeerden wel in te grijpen, maar de klimmers werden afgeschermd door demonstranten die zich met lock-ons rond de pilaren hadden vast gemaakt. Reizigers van en naar Schiphol ondervonden er niet of nauwelijks hinder van.

‘Wij zijn hier in het hart van een van de grootste vervuilers van Nederland’, sprak Faiza Oulahsen, campagneleider van Greenpeace vanaf het podium. ‘Dat is Schiphol.’

Oulahsen laakte het besluit van de gemeenten om een demonstratie binnen te verbieden. ‘En dat terwijl we midden in een klimaatcrisis zitten die we elke dag op tv kunnen zien. De overheid kan zich beter daar mee bezig houden.’

Een Greenpeace-activist wordt opgepakt tijdens de demonstratie op Schiphol.Beeld Mac van Dinther

Om half een stelde de politie de actievoerders een ultimatum. Wie vrijwillig wilde vertrekken kon gaan. Iedereen die bleef zitten zou worden gearresteerd. Om 13.00 begonnen leden van de marechaussee om de demonstranten die inmiddels een sit-in hadden gevormd, te verwijderen.

Arrestanten werden individueel uit de demonstratie gehaald en geboeid naar een gereedstaande bus buiten gebracht. De mensen die werden weggehaald verzetten zich hevig. Er werden 26 demonstranten gearresteerd, zei een woordvoerder van de marechaussee tegen het ANP. 

Tegen 11.00 uur trok een groep demonstranten nog door de hal met muziek en spandoeken. Ze zetten een podium op in de hal. Drie activisten klommen in de pilaren en hingen daar spandoeken op. Ze werden beschermd door medestanders die zich aan de pilaren vast maakten. De marechaussee dreigde even in te grijpen, maar zag daar ’s ochtends nog van af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden