Marechaussee maakt einde aan actie Milieudefensie

De marechaussee heeft vrijdag tegen 13.00 uur een einde gemaakt aan een actie van Milieudefensie in het hoofdkantoor van de luchthaven Schiphol. De marechaussee ‘begeleidde’ hen naar buiten. Geen van de activisten is aangehouden....

ANP

Een groep van ongeveer veertig actievoerders was rond 10.30 uur het gebouw binnengedrongen. Hun protest richtte zich tegen Schiphol-directeur Cerfontaine: de organisatie betwijfelt of de topman maatregelen wil nemen om de geluidsoverlast door vliegtuigen terug te dringen.

De activisten, onder wie omwonenden van Schiphol, hingen in het gebouw posters op, onder meer met een lijst van tien punten voor een schoner en stiller Schiphol. Zij deden zich voor als sollicitanten voor de baan van Cerfontaine, omdat ze vinden dat de luchthaven op zoek moet naar een meer milieubewuste topman. ‘We hebben er weinig fiducie in dat de Schiphol-topman het strengere beleid dat in de maak is uit zal voeren’, aldus een woordvoerder van Milieudefensie.

De ‘sollicitanten’ hadden nette kleding aan en droegen laptops bij zich om in de hal van het Schipholgebouw een mobiel kantoor in te richten. De organisatie wilde de actie 24 uur volhouden. De activisten hadden een dagvullend programma gemaakt, dat onder meer bestond uit workshops die in de lobby werden gehouden. ‘Als Schiphol de hele dag doorvliegt, blijven wij ook de hele dag hier zitten’, aldus de woordvoerder van de milieuorganisatie.

De demonstranten liepen vooruit op de politieke evaluatie van de Wet luchtvaart, die de komende tijd plaatsheeft. Ze vrezen dat de directie van de luchthaven geen gehoor wil geven aan punten van milieuorganisaties en omwonenden.

‘We begeven ons vandaag in het hol van de leeuw’, zei een woordvoerder van Milieudefensie. ‘Hier worden de plannen gemaakt om de luchthaven te laten groeien. Wat ons betreft is het tijd de directie te vervangen.’ Ze eisten onder meer dat Schiphol tussen 23.00 en 07.00 uur dichtgaat voor vluchten die overlast veroorzaken, en willen tolheffing op autowegen rond de luchthaven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden