Marcouch wil meer islam op openbare school

Openbare scholen moeten veel meer ruimte bieden aan religie, en dan vooral aan de islam. Dat zegt Ahmed Marcouch zaterdag in Het Parool.

ANP

Volgens hem zou de extra aandacht het godsdienstonderwijs weghalen uit de moskee.

De Amsterdamse stadsdeelvoorzitter wil onder meer dat het scheppingsverhaal meer aan bod komt, naast de evolutieleer. Hij meent dat islamitische scholen ‘uit nood’ zijn ontstaan, omdat er op de openbare scholen te weinig ruimte is voor het geloof.

Marcouch vindt verder dat op school de gebruiken en feestdagen van moslims moeten worden gerespecteerd. Volgens hem kunnen islamitische kinderen nu slecht terecht op openbare scholen, omdat ze zich steeds moeten verantwoorden over zaken als hoofddoekjes, gemengd douchen en zwemmen en feestdagen.

‘Het uitgangspunt moet zijn dat een moslimjongere in het openbaar onderwijs terechtkan zonder zijn religie te verloochenen’, aldus de PvdA'er, die voorzitter is van het stadsdeel Slotervaart.

Hij zegt dat de mogelijkheden voor extra godsdienstonderwijs er wettelijk wel zijn, maar dat die niet of bijna niet worden benut. ‘Het is iets anders dan aandacht voor religies, zoals bij maatschappijleer. Het zou door een bevoegde docent moeten gebeuren.’

Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (de Volkskrant) Beeld
Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch (de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden