Marcouch moet een djellaba aandoen

Sabra Dahhan meent dat islamitische politici hun functie niet moeten misbruiken om Marokkaanse jongeren de moskee in te lokken...

Sabra Dahhan

Met de toename van het aantal haatzaaiende imams in Nederland is het belangrijk dat er theologische discussies over de aard van de islam worden gevoerd. De vraag is of een bestuurder dit ook moet doen, zoals de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch deed (Forum, 17 april). Ik meen van niet. Een bestuurder moet zich richten op de vraag waaróm er jonge Marokkanen zijn in Nederland die, ondanks hun vaak geslaagde positie in de samenleving, vatbaar zijn voor haatdragende fundamentalistische ideeën binnen de islam.

Zowel imam Fawaz Jneid van de Haagse As Soennah moskee als Marcouch is ervan overtuigd dat ‘hun’ islam oplossingen biedt voor de obstakels die moslims tegenkomen in hun leven. Marcouch impregneert deze overtuiging zelfs in de hedendaagse politiek. Als bestuurslid van de Unie Marokkaanse Moskeeën in Amsterdam en Omstreken (UMMAO) was hij medeverantwoordelijk voor de voortzetting van een lijn die al in de jaren negentig was uitgezet.

De boodschap die door deze organisatie werd uitgedragen, spoorde Marokkanen aan de islam te gebruiken om hun kwetsbare positie als migrant te versterken. De politiek verkoos deze benadering boven de boodschap die seculiere migrantenorganisaties uitdroegen.

De toename van het aantal jonge moskeegangers is wat Marcouch met zijn werk voor de UMMAO wilde bereiken. Had hij niet de dramatische gevolgen kunnen voorzien van zijn beoogde islamisering, namelijk dat het bereik van de radicale geestelijken zou toenemen?

Daar waar de salafistische imams hun radicale islam prediken, predikt de politicus Marcouch publiekelijk zijn eigen islam. Indien hij de imam die in hem zit niet kan bedwingen, raad ik hem aan een djellaba aan te trekken en zijn stadsdeelvoorzitterschap over te laten aan iemand die geloof en politiek op een fatsoenlijke manier van elkaar weet te scheiden.

De religieuze categorisering van Marokkaanse Nederlanders heeft wortel geschoten in de samenleving en bijgedragen aan radicalisering. Deze wortels dienen door bestuurders niet verder gevoed te worden, maar te worden vervangen door nieuwe wortels die hen verlossen van de religieuze identiteit die hen al jaren wordt opgelegd. Dít zou het antwoord van de politiek moeten zijn op radicale imams als Fawaz Jneid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden