Marcouch beledigd door heftige aanval imam

Imam Fawaz noemt de stadsdeelvoorzitter een hypocriete schijnpoliticus. Marcouch wil op zijn beurt weten waar hij op uit is.

Deze imam van de salafistische As Soennah-moskee in Den Haag noemt Marcouch een ‘schijnpoliticus’ en een ‘hypocriet’, die ‘vissend naar de stemmen van moslims’ leugens van ongelovigen vergoelijkt.

In het salafistische gedachtengoed is de beschuldiging een ‘munafiq’ (hypocriet) te zijn, veel zwaarder dan die van afvallige, merkt Marcouch op. In zijn felle boodschap Meeliften met de trein der hypocrieten reageert Fawaz op de uitzending van de Nederlandse Moslimomroep (NMO) van 13 april, waarin Marcouch zich uitspreekt over de positie van moslimjongeren. De uitzending (Infocus) wordt vandaag om 10.30 uur herhaald op Nederland 2.

Marcouch roept moslimjongeren op zich uit te spreken tegen het gebruik van geweld uit naam van de islam en te laten zien dat die religie goed samengaat met het Nederlandse burgerschap. Hij spreekt over gelijkheid tussen man en vrouw, gebruik van geweld tegen de vrouw, radicalisering en extremisme. Daarmee legt de PvdA’er, schrijft Fawaz, ‘nadrukkelijk de vinger op onderwerpen die vaak aangesneden worden door vele politici en een aantal westerse denkers met de intentie de islam en haar voorvechters zwart te maken’.

De Haagse imam, die eerder Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali vervloekte, suggereert dat Marcouch moslimjongeren wil meeslepen in zijn vijandigheid jegens de islam. Verder schrijft hij dat de stadsdeelvoorzitter ‘mufti’ (geestelijk leider, red.) speelt en het lef toont een baard, het inkorten van de kleding en het schudden van de hand futiliteiten te noemen. Salafisten dragen baarden, korte broekspijpen en weigeren de hand van de andere sekse te schudden. ‘Toch blijf je waardeloos in je beschuldigingen, waardeloos in je hypocrisie en machteloos in het misleiden van de moslims’, sluit de imam triomfantelijk af.

Marcouch zegt dat Fawaz zich steeds meer manifesteert als ‘de theologische stem van Nederland’, net als Geert Wilders grote woorden gebruikt en de grenzen van de wet aftast. ‘Tot hoever kan hij gaan met zijn vrijheid van meningsuiting?’

Marcouch wil weten waar de imam op uit is. Fawaz’ reactie op de film van Wilders leek gematigd. Marcouch: ‘Maar matigt hij zijn toon totdat de moslims meer power hebben, of is hij daadwerkelijk veranderd?’ Als dat zo is, moet Fawaz zich uitspreken voor de kernwaarden van de Nederlandse samenleving, vindt Marcouch.

Lees de open brief van Marcouch op vk.nl/opinie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden