Marco Pastors verzeild in R’dams horrorscenario

Leefbaar-fractie is even groot als de oude: 14 zetels, evenveel als aartsrivaal PvdA.

Van onze verslaggever John Wanders

‘Mijn naam is Marco Pastors en ik maak bezwaar tegen de uitslag van deze verkiezingen.’ Met gevoel voor theater staat de leider van Leefbaar Rotterdam in commissiezaal 7 van het Rotterdamse stadhuis achter de microfoon. Mogelijk voor de laatste keer van zijn leven, op die plek. ‘De hele wereld kijkt mee’, zegt hij.

Woensdagochtend, op de verkiezingsdag, kondigde Pastors aan de politiek te verlaten indien het wethouderschap voor hem opnieuw een brug te ver zou blijken. Nóg vier jaar oppositie voeren tegen ‘het falende PvdA-beleid’, trekt hij niet. Vandaag lijkt het gedroomde wethouderschap ver weg.

Burgemeester Aboutaleb heeft zojuist bekendgemaakt dat Leefbaar Rotterdam na het tellen van alle uitgebrachte stemmen wederom de tweede partij van de stad is geworden. Pastors heeft de meeste voorkeurstemmen (51.799), maar zijn partij komt er 652 tekort om de PvdA te verslaan.

Dus is het nu zijn PvdA-opponent Dominic Schrijer, die als aanvoerder van Rotterdams grootste partij de kans grijpt een nieuw college te formeren. De fractieleiders van de drie winnaars, VVD, D66 en GroenLinks, ontvingen van hem vrijdag een uitnodiging voor ‘een verkennende bespreking’ over hoe nu verder.

Het is een horrorscenario dat Pastors tot voor kort voor onmogelijk hield. Er zijn momenten geweest waarop hij dacht dat zijn Leefbaar Rotterdam een absolute meerderheid zou kunnen verwerven in de gemeenteraad. Maar de nieuwe Leefbaar-fractie is even groot als de oude: 14 zetels, evenveel als aartsrivaal PvdA.

De pijn hierover zit diep bij Pastors. Hij voelt zich bestolen. Hij spreekt in commissiezaal 7 over mogelijk ‘duizenden ongeldige stemmen’. In sommige stemlokalen leek het woensdag alsof het om paardenraces ging, zegt hij.

Aboutaleb hoort het verhaal met een strak gezicht aan. Hij vindt de vergelijking met paardenraces ongepast. Maar er zijn woensdag beslist ongeoorloofde dingen gebeurd in Rotterdamse stemlokalen. De beelden die NOVA daarvan toonde zijn geen reclame voor de lokale democratie.

Aboutaleb draait er niet omheen. Bij drie stembureaus liet hij medewerkers vervangen, nadat bleek dat hier meerdere personen tegelijk in hetzelfde stemhokje werden toegelaten. Bij 67 stembureaus zijn controletellingen uitgevoerd. In 13 gevallen is geconstateerd dat kiezers in het stemlokaal werden beïnvloed. Nota bene door aldaar aanwezige politici, volgens Aboutaleb van meerdere partijen.

Zijn conclusie: ‘Er hebben zich in enkele stembureaus onregelmatigheden voorgedaan, maar niet in die omvang dat ze van invloed zijn op de stembusuitslag.’ Herstemmen of hertellen, is daarom volgens de burgemeester niet aan de orde: ‘Ik voer de Kieswet uit.’

‘Aboutaleb probeert het lijk zo snel mogelijk te begraven’, stelt Pastors. ‘De rellen in Hoek van Holland leidden tot het ontslag van de halve politietop in Rotterdam. Ik weet niet waartoe dit gaat leiden.’ De Leefbaar-leider eist een onafhankelijk onderzoek. De kwestie is er volgens hem serieus genoeg voor. In 2006 was er al ook gedoe in Rotterdamse stembureaus. Aboutaleb, die verantwoordelijk is voor een ordelijk verloop van verkiezingen in Rotterdam, had passende maatregelen moeten treffen. Hij heeft dat in onvoldoende mate gedaan, vindt Pastors.

‘Marco heeft wel een punt’, zeggen collega's van andere raadsfracties. Maar zijn suggestie dat Rotterdam een bananenrepubliek is, gaat volgens hen veel te ver. Pastors heeft 53 bezwaren ingediend en die zullen worden onderzocht.

Op 16 maart zal de gemeenteraad, voor het laatst bijeen in de oude samenstelling, vaststellen of de verkiezingsuitslag geldig is, of dat hertellen of herstemmen nodig is. Het stadsbestuur kan zich in geen geval veroorloven, beseft iedereen, dat er mist blijft bestaan over de vraag of de nieuwe Rotterdamse raad wel wettig gekozen is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden