Update

Marco Kroon wees schikking met OM af

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op enig moment Marco Kroon gezegd dat er geen rechtszaak zou komen als hij gebruik en bezit van cocaïne zou toegeven.

Marco Kroon. Beeld anp

'Het OM realiseerde zich dat het voor Kroon zeer belastend zou zijn als er een rechtszaak zou komen', zei aanklaagster Mariska Wijnbelt voor de rechtbank in Arnhem. Kroon zou dan ontslagen worden bij Defensie. Het OM had hem dan wel een schikking aangeboden voor het bezit van en doorgeven aan anderen van stroomstootwapens.

Tegen de rechtbank zei Kroon dat hij er niet lang over heeft hoeven nadenken voor hij dat voorstel afwees. 'Ik ben onschuldig. Defensie is mijn leven. Hier moet de onderste steen boven komen.' De verdachte vertelde de rechtbank dat hij wel een dipje heeft gehad, toen hij na diverse uitzendingen als commando een kantoorbaan bij Defensie kreeg. Dat was enkele maanden voordat hij wist dat hij de Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding, zou krijgen. Toen dat eenmaal bekend was, zag hij 'de dienst' weer helemaal zitten, zei Kroon.

Willemsorde
Kroon kan zijn Militaire Willemsorde kwijtraken als hij oneervol wordt ontslagen of minimaal een jaar gevangenisstraf krijgt opgelegd. Dat heeft het Kapittel der Militaire Willems-Orde in Den Haag gezegd. De onderscheiding wordt bij een veroordeling pas afgepakt als Kroon helemaal is uitgeprocedeerd.

Geen drugs gebruikt
Kroon heeft opnieuw ontkend dat hij drugs heeft gebruikt. Hoe de drugs in zijn lichaam terecht zijn gekomen, weet Kroon niet, maar hij vermoedt dat anderen ze hem hebben toegediend zonder dat hij dat doorhad. Volgens Kroon was het zijn vriendin Mirjam die drugs gebruikte en wist hij daar pas van nadat zij door de politie was verhoord. Zij zou door een vaste bezoekster van het café van cocaïne zijn voorzien.

Schikking met vriendin
Het OM kondigde aan dat aan Mirjam, die ook verdachte is, een schikking zal worden voorgesteld voor drugsbezit en bezit van een stroomstootwapen. Het OM wil ook twee andere verdachten een schikking aanbieden. De vermoedelijke leverancier van de stroomstootwapens en twee andere verdachten komen waarschijnlijk deze zomer voor de rechter in Den Bosch. Kroon gaf dat vandaag toe aan de militaire kamer van de rechtbank. Hij zag de tasers echter niet als wapens, waardoor hij er een aanschafte, zodat zijn vriendin zich ermee kon beschermen.

Kroons vriendin werkt achter de bar in café Vinny's in Den Bosch, waarvan zij en Kroon de eigenaren zijn. De verdachte vond het naar eigen zeggen een prettig idee als zij zichzelf kon beschermen, maar wilde geen mes of knuppel achter de bar leggen. Kroon spreekt de andere beschuldiging, drugsbezit, tegen.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.