Update

Marco Kroon over dodelijke confrontatie in Afghanistan met man die hem gevangen hield: 'Het was hij of ik'

De onderscheiden militair Marco Kroon heeft naar eigen zeggen tijdens een geheime operatie in Afghanistan een man gedood nadat hij enkele weken daarvoor door hem gevangen was gehouden en gemarteld. 'Het was hij of ik', zegt Kroon vandaag in een door het AD geplaatste verklaring.

Majoor Marco Kroon (speciale stafofficier Veteranen bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht en Veteranen). Beeld anp

Drie weken geleden werd bekend dat Kroon betrokken was bij een dodelijk 'geweldsincident' tijdens een geheime operatie in 2007. Hij meldde dit incident pas in 2017. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak in onderzoek. Of Kroon voor de rechter moet verschijnen, is nog onduidelijk.

Kroon verklaart nu dat hij tijdens een geheime operatie in Afghanistan gevangen werd genomen. Hij is daarbij 'op uiterst hardhandige wijze ondervraagd, mishandeld en bovenal ernstig vernederd', maar hij gaf geen geheimen prijs.

Nadat Kroon om onduidelijke redenen was vrijgelaten, ging hij op zoek naar de dader met als doel hem te gijzelen en uit te leveren aan een internationale organisatie. Toen hij hem enkele weken later bij toeval ontmoette, was de man gewapend en had Kroon naar eigen zeggen geen andere keuze dan hem te doden.

'Ik moest nu aan mijn eigen leven denken. Flitsen van zijn brute behandelingen tijdens mijn gevangenschap kwamen in een klap weer allemaal boven. Ik greep in een reflex naar mijn wapen en vuurde gericht mijn hele magazijn leeg op het lichaam van de man. Hij was dood.'

Heldhaftig

Kroon werd in mei 2009 door koningin Beatrix tot Ridder van de Militaire Willemsorde geslagen. Hij kreeg de onderscheiding voor heldhaftig optreden en leidinggeven als commandant van een peloton commando's in Zuid-Afghanistan in 2006. De uitreiking was destijds groot nieuws, want het was voor het eerst sinds 1955 dat een militair de onderscheiding kreeg.

De onderscheiden militair legt vandaag in het AD uit dat hij zo lang zweeg over het geweldsincident omdat het om een geheime operatie ging die nog gaande was. 'Bereid het incident te melden ben ik altijd geweest, maar het was toen nog niet de juiste tijd. Het kon gewoonweg niet. De operatie zou toen zeker in gevaar kunnen worden gebracht.'

Het Openbaar Ministerie (OM) geeft geen inhoudelijke reactie op de verklaring van Marco Kroon. 'Wij wachten op de uitkomst van ons onderzoek', aldus een woordvoerster van het OM in Arnhem, waar de militaire kamer van de rechtbank zit. Ze kon niet zeggen of de verklaring van Kroon in dat onderzoek wordt meegenomen. 'In ons onderzoek nemen we alles wat nodig is mee', stelde ze.


Onderscheiden als oorlogsheld, nu opnieuw in opspraak

Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek begonnen naar een geweldsincident van Marco Kroon in Afghanistan in 2007. Vier vragen over de omstreden oorlogsheld, drager van de hoogste militaire onderscheiding van Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.